Društvo

U Niš stigli hvatači snova iz Bolivije

Njegovo ime je Fredi i rođen je u Boliviji. U Srbiji živi od 1997. godine, a ovih dana, u suncem okupanoj Obrenovićevoj ulici može se čuti njegova muzika za meditaciju, a na šta štandu se mogu kupiti sitnice koje su simbol ove daleke kulture. Narukvice živopisnih boja, ali i hvatači snova. Šta su, zapravo hvatači snova?

Foto: Niške Vesti

Fredi i muzika za meditaciju

Da biste upoznali kulturu dalekih naroda nekada nije potrebno otići na put. U glavnoj niškoj ulici ovih dana svojom muzikom, svirajući na nekoliko tradicionalnih instrumenata Južne Amerike možete upoznati Fredija. Usput i pričati sa njime, jer govori srpski jezik. Fredi živi u Beogradu već 20 godina, kaže da je u Srbiji zavoleo ljude, hranu, muziku. Njegova muzika je specifična, ima i nekoliko svojih diskova koje su izdale srpske diskografske kuće, a žanr je “muzika za meditaciju”.

Međutim, ono što posebno privlači pažnju su takozvani hvatači snova, raznobojna perja koja lelujaju na niškom novembarskom suncu.

Fredi kaže da je to njegov ručni rad. U svoju domovinu, Boliviju, vraća se povremeno, jednom u nekoliko godina, tek da donese materijale za svoje ručne radove.

Hvatači snova

Hvatači snova potiču iz plemena američkih Indijanaca, a originalni indijanski hvatač snova bio je krug prečnika desetak centimetara koji se pravio od grančice vrbe, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem.

Foto: Niške Vesti

Krug simbolizuje dnevno kretanje sunca, a perje “dah života”. Vrsta pera takođe ima značenje. Pero sove je žensko pero i predstavlja mudrost, dok je pero orla muško pero, predstavlja hrabrost. Legenda kaže da je na početku vremena Asibikaashi (Žena pauk) plela hvatače snova za svako novorođenče u plemenu, ali kako se pleme širilo na sve četiri strane sveta postalo joj je sve teže da ih pronalazi. Zato su majke, bake i sestre preuzele zadatak pletenja hvatača snova.

Čim se beba rodi, dobije na poklon hvatač snova koji se okači iznad njene glave. Preko dana, kada je budna, beba posmatra njihanje hvatača snova, zabavlja se i uči o kretanju vazduha. Kada spava, hvatač snova je štiti od ružnih snova.

Jedna legenda kaže da se loši snovi upleću u mrežu, uništavaju ih prvi jutarnji zraci, dok se lepi snovi spuštaju do spavača niz perje. Druga, da se lepi snovi “hvataju” u mrežu i čuvaju, dok ružni “cure” kroz rupicu u sredini mreže. Obe legende se svode na isto: odbraniti se od ružnih snova i sačuvati one lepe.

Danas su hvatači snova postali ukras popularan širom sveta, za ukrašavanje mreže koristi se različito perje, kao i kristali, perlice i školjke.

Ako ste skloni da verujete u legende, Fredijevi hvatači snova koštaju od 500 do 1000 dinara, u zavisnosti od veličine.

Možda i nije previsoka cena za snove po želji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com