Kultura

U NARODNOM MUZEJU U BEOGRADU IZLOŽENI RADOVI DECE SPECIJALNE ŠKOLE “BUBANJ” NIŠ:  Slike niških mališana oduševile sve

U Narodnom muzeju Beograd neposredno pored prostorije u kojoj su izložena dela iz stalne postavke i gde ljuditelji umetnosti mogu da se sretnu sa radovima Monea, Van Goga, Gogena, Matisa, Pikasa, izloženi su radovi dece Specijalne škole „Bubanj“ iz Niša. Radovi su opremljeni po svim galerijskim standardima, a izložba nosi naziv “Velikim očima deteta”. Izložba je simbolično otvorena na Svetski dan deteta, a publika će radove moći da vidi do 20.decembra.

 

„Pre dve godine postavili smo izložbu dečijih radova u jednoj niškoj  galeriji  i tu se rodila ideja da te dečije radove nekako probamo da sačuvamo. Ranijih godina se to nije dešavalo, pa je sve što je nastalo iz dečije kreativnosti uništavano. Po meni to je jako neprijatno jer ono što je izrodala kreativnost ove dece potrebno je pokazati nekome i sačuvari “, kaže Goran Malović, direktor Specijalne škole sa domom učenika „Bubanj“ Niš.

I tako je potekla ideja da se radovi učenika sačuvaju, uz identično uramljivanje. U međuvremenu se, prema rečima direktora Malovića, rodila još jedna ideja – organizovanje prve slikarske kolonije dece sa smetnjama u razvoju na nivou čitave Srbije, od Subotice pa sve do Vranja i Bujanovca. Međutim, zbog pandemije i specifičnosti situacije, iako je tehnički sve bilo spremno, realizacija kolonije, malo će sačekati. A kako se priča ne bi „ohladila“ organizovana je ova, po svemu sudeći uspešna izložba u Narodnom muzeju u Beogradu .

 “Izložba ovog tipa, da se pojavi jedna škola sa decom sa smetnjama u razvoju i velikim remek-delima je prvi put kada je u pitanju Narodni muzej Beograd. Prostor koji je dat za postavku izložbe je ni manje ni više, prostor gde je umetnost dvadesetog veka. To je stvarno impozantna stvar pre svega za ustanovu, za Milana Vidojkovića, profesora, i za našu decu”, ističe Malović.

Tema „Velikani očima dece“ tiče se reprodukcije svetskih klasika u istoriji umetnosti, počev od pećinskog slikarstva do postmoderne.

“U Narodnom muzeju izloženo je 60 selektovanih radova, učenika od šestog osnovne škole, do trećeg srednje, a priliku da izloži svoja dela imalo je jedanaest izlagača”, objašnjava Milan Vidojković,  profesor likovnog vaspitanja u Specijalnoj školi Bubanj.

Izložbu je otvorio državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesor dr Ivica Radović  koji je ovom prilikom podsetio društvo na odgovornost koju imamo prema deci, a posebno onoj deci koja se nalaze u osetljivom položaju.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com