Stari Niš

U Gabrovačkom manastiru: FRESKA SA IMENOM SREMČEVE JUNAKINJE

I najrevnosniji gledalac “Ivkove slave” teško da će se setiti imena lika žene glavnog junaka, jorgandžije i slavljenika Ivka.. Jer, nju je Sremac ovlaš dao u tom pozorišnom delu..

Mapio.net

Međutim KOSTADINA Ivkova se sama postarala da ne bude toliko bledunjava potonjim Nišlijama.. Jednostavno, u svoje vreme, kao i brojne njene sugrađanke, otišla je u Gabrovački manastir (bila je to onda niška crkva) ali niti da se pokaluđeri, niti da sama teferiči po prelepoj prirodi i društvu pauna, nego da se “ovekoveči”.. Platila je da se uradi jedna freska i na njoj ispiše svoje ime…..

Wikipedia

Ovu zgodu svako može proveriti… Na levom delu unutašnjosti oltara nalazi se freska arhangela Mihajla i Gavrila i tekst iza koga se vidi da je darodavac Kostadina Ivkova..

Nije to jedina retkost u našem manastiru, obavestiće vas ljubazno njegov sveštenik Bora Govedarica.

foto: Android Vodič

Zaista, ovaj objekat je stavljen pod zaštitu drzave, kako saopštava njegov letopis sveštenik Govedarica, podignut je od Nemanjića u 13. veku i vezan je za Dušanovo vojevanje, a obnovljen je 1833. godine..

nisandbyzantium.org.rs

Namernik ne može da dobije manastirski letopis na uvid da bi se uverio u sve ali na zidovima moze da pročita imena mnogobrojnih abadžija, kujundžija i drugih “esnaflija” iz Niša, pa i nekog doktora Panajota iz Leskovca.

panoramio.com

Najinteresantije je svakako videti veliku fresku, desno od ulaza, na kojoj je “ćir Kostadin pokojni” u bogatoj i lepoj nošnji, kakvu su nosile Nišlije u prvoj polovini 19. veka. Inače, i ćir Kostadin je ličnost koju Sremac pominje u svojim pripovestima iz Niša.

Nema sumnje, sastavljači niških prospekata ne bi smeli, kao što su dosad činili, da zaobiđu kuriozitete Gabrovačkog manastira. Pored pomenutih, na primer i ovaj, da se JEDINO OVDE na fresci zajedno nalaze car Lazar i Miloš Obilić …

Uskoro opširnije o manastiru Gabrovac i okolnim manastirima …

Izvori:
Pravoslavna Eparhija niška
Wikipedia
Niški Vesnik

Priredio:
Novaković Č. Milan
(za “Zvezdicu”)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com