Ekonomija

U 2017. još više subvencija za nova zapošljavanja radnika

Ovogodišnjim Akcionim planom zapošljavanja Grada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje sufinansirana su nova zapošljavanja za 62 lica kod 50 poslodavaca iz privatnog sektora.

Za ove namene izdvojeno je ukupno 9 miliona i 300 hiljada dinara, a sledeće godine za programe smanjenja stope nezaposlenosti u Nišu se planira oko 60 miliona dinara.

Ugovore poslodavcima su uručili gradonačelnik Niša, Darko Bulatović i direktor NSZ-a Niš, Boban Matić.

Dobitnici subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica

50 poslodavaca dobilo je jednokratnu pomoć od po 150 hiljada dinara, jer su kroz mere aktivne politike zapošljavanja zaposlili lica iz teže zapošljivih kateogorija odnosno 39 lica mlađih od 30 godina, 20 lica starijih od 50, dva lica koja su bila proglašena tehnološkim viškom i jedno lice romske nacionalnosti.

„Mi smo zaposlili tri medicinska radnika tako što smo dobili podsticajna sredstva od po 150 hiljada dinara za svakog radnika, što prakatično znači da su nam u narednih godina plana plaćeni porezi i doprinose za naše novozaposlene. To nama kao privatnicima olakšava i unapređuje poslovanje. Ovakve mere su dobar korak u smanjenju nezaposlenosti, ali se nadamo da će ubuduće biti još raznih podsticaja za preduzetnike“, kaže predstavnik privatne zdrasvtvene ustanove i jedan od poslodavaca Violeta Todorović.

Kroz aktivne mere zapošljavanja Grad Niš je izdvojio 4,7 miliona dinara, a Nacionalna služba za zapošljavanje 4,6 miliona dinara.

Subvencije su mogle da koriste samo privatne firme i to one koje u poslednja tri meseca nisu smanjivale broj zaposlenih i nisu koristile ovu vrstu pomoći protekle tri godine.

Prema najavama gradonačelnika Niša i sledeće godine će se nastaviti sa podsticajima za zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kateogrija, a to su mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, radnici proglašeni viškovima u svojim firmama, pripadnici romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom i radno sposobni korisnici novčane socijalne.

„Cilj nam je da osposobimo veći broj naših sugrađana za zanimanja koja će u narednom periodu biti potrebna, zbog dolaska novih investicija u naš grad. U narednoj godini biće realizovane još tri velike investicije i biće otvorena nova radna mesta. Želimo da i dalje razvijamo privredu i da stvaramo uslove da se naši sugrađani upošljavaju i zaustavimo odliv mladih u inostranstvo. Sledeće godine Grad Niš će kroz aktivne mere zapošljavanja izdvojiti oko 30 miliona, a isto toliko očekujemo i od Nacionalne službe za zapošljavanje“, kaže gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Prošle godine je na evidenciji niške Nacionalne službe za zapošljavanje bilo nešto više od 42 hiljade nezaposlenih, a sada je 30 347 lica.

„Preko ovog konkursa subvencije su dobili najviše firme uslužnih delatnosti odnosno 28 poslodavaca, zatim firme koje se bave proizvodnjom odeće, nameštaja i prehrambenih proizvoda, ukupno 21 poslodavac, zatim sedam preduzeća koja se bave programiranjem, komunikacijom, odnosima sa javnošću i računovodstvom, i po tri firme iz oblasti ugostiteljstva i zdravstvene delatnosti“, kaže direktor niškog NSZ-a, Boban Matić.

Dodela ugovora u Gradskoj kući, Niš
Pokretanje biznisa u Godini preduzetništva

Uz finansijsku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje 3.600 nezaposlenih lica je ove godine pokrenulo vlastiti biznis.

„Interesovanje za program samozapošljavanja u ovoj godini je bilo veliko, primili smo 6.500 zahteva, ali zbog formalnih razloga i ograničenih sredstava nismo mogli svima da izađemo u susret, tako da je 3.600 ljudi bez posla promenilo svoj status nezaposlenih i prešlo u status samostalnih preduzetnika“, saopštavaju iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema ocenama NSZ-a, 2016. godina se može smatrati zadovoljavajućom, jer beleži najmanji broj nezaposlenih od 2000. godine.

U ovom trenutku broj nezaposlenih u Srbiji je ispod 700 hiljada ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com