Društvo

Turistički potencijali opštine Pantelej

Gradska opština Pantelej zahvata severoistočni deo grada, ali je pretežno ruralnog tipa. U njenom satavu su četri gradska naselja i dvanaest sela, pa svoj turistički potencijal oslanja na prirodne lepote, istoriju i etno turizam.

Izletišta Kamenički vis, Dabilo, Gradac i Čegar, poznat po čuvenoj bitci, kao stvorena su da nišlijama vikendom pruže utočište od buke i svakodnevnog gradskog života. Na Čegru se nalazi i spomenik palim borcima u Prvom srpskom ustanku, pod vođstvom Stevana Sinđelića. Priča o njihovom junačkom činu zadivljuje svakog posetioca ovog lokaliteta.

Istorijski potencijal se tu ne završava, po nekim izvorima, na teritoriji opštine Pantelej, tačnije u porti sadašnje crkve odigrao antlogijski se susret dvojice vladara. Veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih Barbarosa 1187. godine baš na tom mestu su se dogovarali o vojnom savezu. Po nekim drugim izvorima sporazum je potpisan u Latinskoj crkvi koja se nalazi iznad sela Matejevac, koja je takođe deo turističke ponude opštine Pantelej.

Pored Latinske crkve iz 11. veka, na teritoriji opštine nalaze se još dva manastira i jedanaest crkava iz različitih epoha. Manastiri Sv. Jovan iznad Gornjeg Matejevca i Sv. Đorđe u Kamenici, određuju ovo područje kao atraktivnu destinaciju za ljubitelje verskog turizma.

Crkva Svete Petke kod Donjeg Matejevca

Naročito mesto u turističkoj ponudi mogla bi da zauzme Cerjanska pećina. Pravi dragulj, divna i mistična, ali nažalost još uvek ne uređena za posetioce. Bogata je nakitom koji se prostire čitavom njenom dužinom. Najrazličitije forme stalaktita, stalagmita, heraklita, talasastih draperija, pećinskih korala i kistalnih cvetova čine je jedinstvenom u Srbiji. Ulaz u pećinu nalazi se na 14 kilometara od Niša iznad sela Cerje, na nadmorskoj visini 515 metara, na mestu gde ponire Provalijsa reka. Do sada je istražena tek šestina hodnika, a njenim uređenjem i otvaranjem za posete povećao bi se turistički potencijal čitave opštine.

Tekst je deo projekta «Upoznajte Pantelej» koji je podržan od strane GO Pantelej u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com