Kultura

Tri filma druge festivalske večeri 52. Filmskih susreta

Druge festivalske večeri prikazana su tri filma, „Santa Maria Della Salute“, „Afterparti“ i „Zona Zamfirova drugi deo“. Najveće interesovanje publike izazvao je prvi prikazani film u kome lik Laze Kostića maestralno tumači Vojin Ćetković. Za ulogu velikog srpskog pesnika pripremao se tri godine.

Biografski film o jednom od najvećih srpskih pesnika, Lazi Kostiću, napunio je Letnju pozoronicu druge festivalske večeri. Ovaj film reditelja Zdravka Šotre, premijerno je prikazan krajem decembra prošle godine i mada je već bio na repertoaru srpskih bioskopa, to nije umanjilo interesovanje niške publike.

Priča o Lazi Kostiću počinje u Veneciji, pred istoimenom crkvom zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za njenu gradnju posekao šume u našim krajevima

Vojin Ćetković, koji tumači lik Laze Kostića, kaže da se za ovu ulogu pripremao veoma studiozno, jer je to bio dužan liku i delu srpskog pesnika.

Mislim da je velika nagrada u životu dobiti priliku da se odigra takva uloga. Posebno igrati pesnika koga sam toliko čitao i govorio njegovu poeziju od mladih dana. Privilegija je bila mogućnost da se bavim njegovim životom i probam da proniknem u njegove misli i snove“, kazao je Ćetković.

Afterparti“, film mladog reditelja Luke Bursaća, okupio je mladu ekipu glumaca, a radnja filma dešava se u poznatom beogradskom klubu. U ovom filmu jednu od glavnih uloga tumači Jana Milosavljević, inače kćerka Nenada Milosavljevića, frontmena legendarne niške grupe „Galija“.

„Zona Zamfirova drugi deo“ ili „Vrati se Zone“ je treći prikazani film druge festivalske večeri. Film je bioskopsku premijeru imao u januaru ove godine. Radnja je smeštena dve godine nakon venčanja Maneta i Zone i predstavlja pokušaj nastvaka čuvene pripovedke Stevana Sremca. Scenario su napisali Ivana Mitić i Miroslav Mitić, a režiju je potpisao Jug Radivojević.

Pored Brankice Sebastijanović i Milana Vasića, glumačku ekipu čine i LJiljana Stjepanović, LJiljana Dragutinović, Tanja Bošković, Milan Lane Gutović, Nikola Ristanovski, Ivan Bekjarev i drugi.

Večeras su na repertoaru film “Nigde” Predraga Velinovića i ostvarenje Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J.”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com