Kultura

“Tranzit” i “Srbenka” na programu pete večeri filmskog festivala Slobodna zona

Na četrnaestom filmskom festivalu Slobodna zona, niška publika imaće priliku, u nedelju 11. novembra, da pogleda dva filmska ostvarenja: “Tranzi”, nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, od 18.00 časova i “Srbenku” Nebojše Slijepčevića, od 20.00 časova.

Tranzit:

Festival Slobodna Zona na svoj repertoar donosi još jedan svetski hit, film Tranzit najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, koji nazivaju i novom Kazablankom. Snimljen prema istoimenom romanu Ane Zegers iz 1942. godine, radnju filma reditelj svesno prebacuje u savremeno vreme, gde su ulice Marseja i Francuske (ponovo) poprište istorijskih dramatičnih događaja. Georg, izbeglica iz Nemačke pokušava da se preko Marseja dokopa Amerike. Pokušavajući da dođe do papira on preuzima identitet ubijenog pisca i traga za njegovom ženom, Mari. Čekajući dozvolu da ode, Georg i Mari postaju poput hiljade drugih migranata – ljudi kojih nema.

Trejler

Srbenka:

Posebna pažnja u ovogodišnjem programu pripada filmu koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film Srbenka Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti, a generaciju kasnije, kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, dobija dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla – Nina.

Trejler

Projekcije filmova se održavaju u Niškom kulturnom centru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com