Društvo

Tiodorović: Mesta za paniku nema, ali za oprez da

Virus Zapadnog Nila pojavio se i ovog leta i lagano se širi Srbijom. Prema podacima Batuta registrovan je 41 slučaj oboljevanja do su zabeležena i tri smrtna slučaja.

Branislav Tiodorović, niški epidemiolog kaže da trenutno nama razloga za brigu, ali da će početkom avgusta sa toplijim danima situacija da bude složenija.

“Mesta za paniku nema, ali ima mesta za oprez. Još uvek nemamo tu vrstu razvoja komaraca koji imaju u Beogradu i Vojvodini”, rekao je Branislav Tiodorovi, predsednik Saveta za zdravstvo.

Kišni dani ne pogoduju komarcima, ali najavljeno razvedravanje i topliji dani mogu da donesu nove probleme.

“Mi možemo da očekujemo kao i čitava Srbija da ćemo da imamo povećan broj komaraca u avgustu, kada bude više toplijih dana i tada postoji rizik. Sve lokalne samouprave sprovele su odgovarajuće mere, ali je potrebno nastaviti prskanje protiv larvi kako bi smanjili populaciju komaraca, tako automatski smanjujemo rizik”, rekao je Tiodorović, poznati srpski epidemiolog.

On dodaje da samo 1% ljudi koji su zaraženi imaju težak oblik bolesti.

Prema podacima “Batuta” obolele osobe su 27 muškog i 14 ženskog pola, starosti od 31 do 84 godine.

Virus Zapadnog Nila, posle prvih slučajeva u Beogradu i Pančevu, nastavio je da se širi ka severu Srbije (Novi Sad, Temerin, Bački petrovac, Bečej, Sombor, Apatin, Kikinda, Zrenjanin…), dok u južnim delovima Srbije nije zabeležen nijedan slučaj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com