Obrazovanje

“Tesla” najtraženija srednja škola u Nišavskom okrugu

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ iz Niša je svojim osmodecenijskim uspešnim radom u oblasti obrazovanja stekla renome jedne od najpriznatijih i najpopularnijih škola u području rada elektrotehnike u Srbiji. Uspesi na republičkim takmičenjima učenika škole, koji se iz godine u godinu ponavljaju, dokaz su kvalitetnog i sistematskog rada škole.

“Stručni profesorski kadar, najbolja i najsavremenija nastavna oprema i tradicija u obrazovanju uz ponudu najkvalitetnijih obrazovnih profila, svake godine privlači sve veći broj učenika da se upišu u ovu školu. Razvoj tehnologije i obrazovni profili škole, koji prate sve ove tehnološke promene, su ovu školu svrstali u vrh liste najtraženijih srednjih stručnih škola u Nišavskom okrugu”, kaže direktor škole Nebojša Sokolović.

Četvorogodišnji obrazovni profile, Elektrotehničar informacionih tehnologija, Elektrotehničar računara, Tehničar mehatronike, Elektrotehničar energetike, Elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje, su najsavremeniji i urađeni su u skladu sa standardima kvalifikacije.

“U izradi standarda kvalifikacije ovih profila učestvovali su privrednici i predstavnici visokog obrazovanja, kao i profesori naše škole, angažovani od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja”, dodaje direktor Sokolović.

Ovo znači da svršeni učenici ETŠ „Nikola Tesla“ poseduju sve kompetencije, znanja, veštine i stavove za rad u brojnim kompanijama u našem regionu sa kojima škola ima ugovore o saradnji, Džonson elektrik, Cumtobel, DMV, EPS Srbije i EMS Srbije.

“Takođe, učenici ETŠ „Nikola Tesla“ uspešno studiraju na fakultetima Univerziteta Niš, sa kojima škola ima dugogodišnju saradnju. Učenici obavljaju praktičnu nastavu na fakultetima i u kompanijama gde stiču potrebna znanja i veštine”, objašnjava direktor Sokolović.

ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša upisuje i jedno kombinovano odeljenje dva profila po dualnom modelu u trogodišnjem trajanju, Električar 15 učenika i Elektromonter mreža i postrojenja 15 učenika .

“Standardi zanimanja ovih obrazovnih profila su razvijeni uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje koji su realizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i GIZ. Učenje kroz rad u ovim profilima, u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, odvija se u kompanijama Džonson elektrik, Cumtobel, DMV, EPS Srbije, EMS Srbije… Roditelji učenika potpisuju ugovore sa kompanijama, a učenici dobijaju novčanu naknadu za učenje kroz rad, naknadu za prevoz i topli obrok. Nakon završetka školovanja, imaju mogućnost zapošljavanja u tim kompanijama ili kreiranje sopstvenih biznis planova”, ističe direktor škole Nebojša Sokolović.

ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša je na Konkursu MPNTR i GIZ-a izabrana kao jedna od pet škola u kojima će se realizovati projekat nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“.

Pored nabavke dodatne opreme škola će kroz projekat poboljšati i svoje stručne kapacitete za pružanje što kvalitetnije obrazovne ponude, kako kroz formalno, tako i kroz neformalno obrazovanje, u skladu sa potrebama tržišta rada, ali i potrebama potencijalnih polaznika. Pored toga, škola bi trebalo da se osnaži da izraste u lidera u lokalnoj zajednici koji će inicirati i voditi dijalog u cilju adekvatnog odgovora na zahteve tržišta rada i većeg zapošljavanja mladih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com