Kultura

Tekst Milene Marković prvi put na sceni niškog teatra

Brod za lutke

Premijerno izvođenje predstave Brod za lutke, Milene Marković, u režiji Ive Milošević održaće se 28. oktobra od 20 časova u niškom Narodnom pozorištu, dok je repriza premijera zakazana za nedelju 29. oktobra u istom terminu.

Predstava prati životni put jedne umetnice, a svaka od faza kroz koju ona prolazi je na metaforičan način dočarana kroz bajke te predstavlja svojevsrnu inicijaciju u svet odraslih.

“Da govorim ovaj tekst na sceni je moj san od malih nogu. Moj prvi suusret sa niškim tetatrom je nešto divno. Na probama je bilo dosta uzbudljivo, imali smo naravno i poteškoća, što je sastavni deo procesa. Zaista je bila člast raditi sa svim ovim ljudima”, kazala je na konferenciji za medije Ana Mandić koja u predstavi igra noseću ulogu.

U predstavi igraju Ana Mandić, k.g., Evgenija Stanković , Snežana Petrović, Bratislava Milić, Vesna Stanković, Dragiša Veljković, Uroš Milojević, Danilo Petrović, Stefan Maldenović, Andrija Mitić, k.g. , Aleksandar Krstić Miroslav Jović , Marko Pavlovski , Marko Radojević , Natalija Jović.

Za scenografiju je zadužen Gorčin Stojanović, za kostim Boris Čakširan. Muziku radi Vladimir Pejković, a korografiju i scenski pokret Irena Šarović.

“Brod za lutke je najnagriđivaniji tekst Milene Marković, tekst koji najširu publiku i stručnu javnist ne ostavlja ravnodušnim. Dokaz da je ovaj tekst nešto vanredno u ovom trentku jeste čitav niz različitih naučnih, kritičkih i teorijskih, promišljanja i razmišljanja. Prepoznavanje ovog teksta jedan je od graničnika nekog novog pristupa dramskoj literaturi uopšte”, pojasnio je direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Milena Marković, jedna od najznačajnijih balkanskih književnica, rođena je 1974. u Beogradu. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde danas radi kao redovni profesor.

Autorka je jedanaest drama i jedne opere, nekoliko zbirki poezije, scenarista šest filmova, tri serije, a kao koscenarista učestvovala u više projekata.

Drame i pesme su joj prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, švedski, poljski, turski, rumunski, španski, slovenački, makedonski.

Dobitnica je NIN-ove nagrade za 2021. godinu (roman Deca), više pesničkih nagrada, tri Sterijine nagrade za najbolju dramu na srpskom jeziku (Zmajeubice 2015, Brod za lutke 2008, Nahod Simeon 2007), specijalne nagrade Sterijinog pozorja (Šine 2004), specijalne nagrade za najbolje drame sa eks-Ju prostora, nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borisav Mihajlović Mihiz“, za novi senzibilitet „Todor Manojlović“, nagrade „Miloš Crnjanski“, nagrade za najbolji filmski scenario na FEST-u 2016. (film Otadžbina) i mnogobrojnih drugih nagrada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com