Društvo

Tehnika dekupaž prikazana korisnicama Sigurne kuće

Korisnicama niške Sigurne kuće održana je kreativno- edukativna radionica na kojoj im je predstavljena tehnika dekupaža. Direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić, kaže da su za radionicu korisnice bile veoma zainteresovane, pa će ih u narednom periodu biti još. Osim što su radionice ovog tipa deo psihološko – okupacione terapije, krajnji cilj je pomoć u budućem ekonomskom osamostaljivanju.

Osim usluga koje podrazumevaju zaštitu i zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja, pružanje pravne i psihološke pomoći u prevazilaženju trauma, uloga Sigurne kuće je i organizacija edukativno kreativnih radionica, kazala je za Niške Vesti Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

“Veoma nam je važno da nakon saniranja psihičkih posledica nasilja, učinimo sve što je u našoj moći da radimo na ekonomskom osnaživanju naših korisnica. Iz tog razloga zalažemo se da im organizujemo ovakve i slične edukacije kojima bi mogle da sebi obezbede dodatan izvor prihoda. Za dekupaž tehniku naše korisnice su pokazale veliko interesovanje zbog čega smo se obratili “Hijeroglifu” i zamolili ih da pomognu u usavršavanju ove tehnike,” dodala je Šćekić.

Sonja Šćekić, u sredini

Ova radionica koju je “Hijeroglif” uradio za korisnice bila je besplatna, a u planu je i  samostalna prodajna izložba radova korisnica Sigurne kuće.

“Naše kreativne radionice su namenjene svim uzrastima. Stvaraoci mogu da se uz čaroban svet boja opuste i uživaju stvarajući unikatne kreacije kao što su oslikavanje i ukrašavanje predmeta od drveta, stakla, kartona, plastike, glinenih posuda, tekstila. Drago nam je što na ovaj način dajemo svoj doprinos u borbi protiv nasilja i ovim putem apelujemo da svako od nas na svoj način doprinese ovoj ustanovi”, kazala je Aleksandra Radovanović iz “Hijeroglifa”.

Sonja Šćekić podseća da je nedavno počeo da funkcioniše novi oblik rada sa žrtvama porodičnog nasilja, takozvano Internet savetovalište.

 “Ovaj vid pomoći obuhvata komunikaciju stručnog tima Sigurne kuće sa žrtvama porodičnog nasilja pri čemu je zagarantovana potpuna anonimnost. Pristupanje našem Internet savetovalištu može biti prvi korak u prekidanju toka nasilja”, objasnila je direktorka Sigurne kuće.

Kontaktiranje sa stručnjacima Sigurne kuće moguće je putem e -maila  sigurnakucanis.savetovaliste@gmail.com. U ovoj ustanovi trenutno boravi 23 korisnika,  11 žena i 12-oro dece, a pun kapacitet  je 25 osoba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com