# IstaknuteDruštvo

Talentovana Maša jedna od retkih koja u Nišu svira ukulele

Maša Cvetković polaznica škole gitare, koja se održava u Dečijem kulturnom i rekreativnom centru ponosno svira svoj ukulele jer je jedna od samo nekoliko njih koji vešto barataju ovim zanimljivim instrumentom.

Maša je dobila ovaj intrument od oca i već godinu dana vežba da na njemu odsvira baš sve što poželi.

„Samo ga je tata doneo jedan dan i meni se odmah svideo, počela sam da ga sviram i sada sam ga puno zavolela. Vežbam već godinu dana i uživam na sceni sa njim“, kazala je veselo Maša za Niške Vesti i dodaje da nije iz muzičke porodice već da je ljubav prema sviranju i muzici nekako uvek prisutna.

Maša je polaznik školice gitare u Dečijem centru, ali je samo još jednom učeniku i njoj ukulele interesantniji.

Foto: Niške Vesti/ Vodeničarski

„Trenutno imamo 15 đaka, radi se sa svakim polaznikom posebno. Od tog broja ima samo dvoje koji su zainteresovani da uče ovaj instrument. Uglavnom svi koji nauče da ga sviraju ukulele pređu kasnije na gitaru, ali onda znaju da sviraju dva instrumenta i to je prednost“, kaže za Niške Vesti Aleksandar Todorović, učitelj gitare u Dečijem kulturnom i rekreativnim centrom.

On dodaje da nije poznat tačan broj onih koji u Nišu sviraju ovaj zanimljiv instrument, ali i da je on više ženski.

„Ne poznajem nikoga u Nišu ko svira ukulele, verovatno ih ima ali ja ih ne poznajem. Bave se ljudi, imaju ga deca, nekako je najviše ženski instrument. Lakše se savlada nego gitara. Često je kod kuće uče deca uz internet, ne zvanično sa učiteljem“, završava učitelj Todorović koji je sa Mašom odsvirao mini koncert na Trgu kralja Milana u okviru obeležavanja Dečije nedelje koju je organizovao Grad Niš.

Foto: Niške Vesti/ Vodeničarski

ISTORIJAT

Ukulele se sastoji iz četiri najlonske strune, ali one mogu biti spojene što instrumentu daje šest do osam struna.

Ukulele je nastao u XIX veku kao havajska adaptacija malog instrumenta koji nalikuje gitari, a poreklo vodi iz Portugala, koji je na Havaje dospeo preko portugalskih imigranata, posebno iz Madeire i sa Azorskih ostrva.

Odatle se tokom 20. veka proširio po Sjedinjenim Američkim Državama, pa i ostatku sveta. Tonalitet i obim zvuka variraju u zavisnosti od veličine i konstrukcije instrumenta. Veličina ovog instrumenta najčešće se kreće od 53cm do 74cm, mada postoje i manje i veće verzije ovog instrumenta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com