Kultura

SVETSKI, A NIŠKI: Završen 15. Međunarodni festival foklora, jedini u Srbiji u najvišem rangu svetskih festivala folklora (FOTO)

Međunarodni studentski festival folklora, koji SKC Niš organizuje po 15. put, završen je u sredu velikim koncertom na Letnjoj pozornici. Festival je novembra prošle godine dobio i sertifikat International folklore festival Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF), čime je uvršten, kao jedini u Srbiji, u najviši rang svetskih festivala folklora.

Uz zvuke igara i pesama iz Vranja, u izvođenju AFA “Oro” i Velikog narodnog orkestra SKC Niš, u sredu je završen 15. po redu Međunarodni studentski festival folklora.Na završnom koncertu nastupili su ansambli iz Meksika, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, a iz Srbije su nastupili anasambli iz Svilajnca, kao i domaćini iz Niša.

Prepuna Letnja pozornica bodrila je folklorce uz ovacije tokom svih nastupa, aplaudirala i igrala sa njima. Atmosfera se tokom nastupa “Ora” toliko zagrejala, da je domaći ansambl čak dva puta izašao na bis.

“Niško kokonješte” ove godine bilo je nezvanična himna festivala. Na otvaranju je uz ovaj poznat ritam igrala publika, a tokom boravka u Nišu i gosti iz inostranstva naučili su korake, pa su na završnom koncertu i oni sami zaigrali predvođeni folklorcima “Ora”.

Koncertu je prethodio tradiocionalni defile učesnika Obrenovićevom ulicom.

Niški međunarodni festival na listi svetskih festivala folklora

Na Svetskom kongresu CIOFF održanom novembra 2021. godine u Budimpešti, doneta je odluka da Međunarodni studentski festival folklora bude proglašen za CIOFF INTERNATIONAL FESTIVAL, što je najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora.

Direktor SKC-a dr Predrag Jelenković kaže da je ovo kruna upornog rada i odricanja svih onih koji su učestvovali u organizaciji ovog festivala proteklih 15 godina, od kojih neki, dodaje, nažalost više nisu sa nama. Takođe navodi da je SKC Niš svih ovih godina imao veliku pomoć i podršku resornog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Mogu da konstatujem da smo nakon svih ovih godina mi ovo priznanje i zaslužili i da građani Niša treba da budu ponosni na SKC Niš”, kaže direktor SKC Niš.

Na otvaranju je predsednik Nacionalne sekcije CIOFF Srbija Dragan Đorđević direktoru SKC Niš i zvanično uručio ovaj sertifikat.

Inače CIOFF je organizacija folklornih festivala koja deluje pri UNESCO-u.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com