Društvo

Sve popularnija u Srbiji: Makedonska PASTRMAJLIJA – Ide uz jogurt ali i uz vino, ma ide uz sve

Da je ovo jelo koje izvorno potiče iz Severne Makedonije sve popularnije u Srbiji dokaz je njegova ponuda u brojnim restoranima a imaju ga u ponudi i mnoge niške pekare.

Najukusnija je PASTRMAJLIJA koja se priprema u furni i na drva, ali je jednako ukusna i ona koju možete da pripremite u kućnim uslovima.

„Postojbina“ pastrmajlije je naš komšiluk Severna Makedonija ali se ovaj specijalitet sve češće konzumira i u Srbiji zbog lake i brze pripreme. Nije potrebno bogato kulinarsko iskustvo da uživate u ovom jelu uz koje može da ide vino ali i jogurt, može da se jede za doručak, ručak ili večeru – kad vam je volja, uživaćete svakako.

Sastojci za pripremu testa koje je slično testu za pripremu pice:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kocke svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)
250 ml tople vode
2 kašike ulja

Sastojci za nadev (Pastrmajlije mogu da budu sa svinjskim ili pilećim mesom, koje je sveže ili dimljeno): 
300–400 g svinjskog mesa (but ili vrat)
So, biber po ukusu
Malo masti ili ulja
1 čen belog luka (opciono)
Aleva paprika (po želji)

Pastrmajlija u furni; Foto: Niške Vesti/ VodeničasrkiPriprema:
1. Testo: U toplu vodu dodaj kvasac i šećer, ostavi da nadođe. U brašno dodaj so, nadošli kvasac i ulje. Zamesi  glatko testo. Ostaviti testo da naraste 30–45 minuta.
2. Meso: Iseckaj svinjsko meso na sitne kockice, posoli i pobiberi. Po želji dodaj malo aleve paprike i izrendan beli luk. Meso možeš kratko propržiti ili ostaviti sirovo – peći će se zajedno s testom.
3. Oblikovanje i pečenje: Testo podeli na 2–3 dela (zavisi koliko želiš da bude velika pastrmajlija). Razvuci testo u oblik čamca, podigni ivice, a sredinu pritisni prstima. Po sredini rasporedi meso, stavi malo masti ili ulja.
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20–25 minuta (dok ne porumeni i meso ne bude pečeno).

Na kraju možeš staviti jedno jaje na sredinu i zapeći još 2–3 minuta.

Idealno uz jogurt ili kiselo mleko, mada pastrmajliju mnogi jedu uz cveno vino.

A šta misli popularni Žika promaja o pastrmajliji i to štipskoj pogeldajte u narednoj priči.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!