Društvo

SVE NA KLIK: Potvrde, zahtevi i plaćanje kazni uskoro preko eUprave

Od 2017. godine građanima Srbije biće dostupno nekoliko novih elektronskih usluga, među kojima je i plaćanje kazni, poreza na imovinu, podnošenje zahteva za roditeljski i dečiji dodatak, izdavanje potvrda o služenju vojnog roka i opravdanja da dete neće ići u školu, najavili su iz Direkcije za elektronsku upravu.

da-li-imas-neplacenih-kazni-proveri

Online plaćanje kazni uskoro će zaživeti na portalu eUprave. Ovu uslugu će moći da koriste i oni koji nemaju aktiviranu uslugu elektronskog bankarstva.

To znači da će karticama građani moći da plate najrazličitije prekršaje, od saobraćajnih do komunalnih, a zvanična primena očekuje se do kraja ove godine, prvo u Beogradu, pa onda u ostalim gradovima u Srbiji.

„Trenutno se radi na tome da se omogući građanima da prekršajne kazne, koje su im izrekli sudovi, plate bankarskim platnim karticama direktno na portalu eUprave. Time bi se ovaj postupak pojednostavio i ubrzao“, kaže u Direkciji za elektronsku upravu.

Kako Zakon o prekršajima ne precizira način na koji građani treba da plate kaznu, elektronsko plaćanje bi bilo u skladu sa propisima, ocenjuju sudski stručnjaci.

Plaćanje kazni preko eUprave funkcionisaće tako što građanin pred kojim se vodio postupak neće morati više da ide u prekršajni sud i tamo da uzme uplatnicu koju je uplaćivao u bilo kojoj pošti ili banci, već će preko Registra neplaćenih kazni pronaći elektronski primerak uplatnice, koju može da odštampa i tako da plati na šalteru ili, ređe, preko e-bankinga.

Ubuduće će Registar biti povezan sa eUpravom, pa će prostim klikom na nalog moći kazna i da se plati.

Registar novčanih kazni je centralizovana elektronska baza u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom prekršajnog suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga. Svi prekršajni sudovi su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima: Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

„Građani će moći da preko eUprave plate porez na imovinu, a radi se na tome i da se omogući plaćanje karticama“, navode u resornoj Direkciji.

Podnošenje zahteva  i potvrda preko eUprave

Direkcija za elektronsku upravu razmatra i uvođenje elektronskog podnošenja zahteva za roditeljski i dečiji dodatak, kao i servisa „e-opravdanje“ koji će roditeljima omogućiti da najave kada dete neće doći u školu, ali o tome još nije doneta odluka.

„Takav model se primenjuje u Švedskoj i za sada razgovaramo o njegovoj primeni i kod nas, stim da portalu eUprave mogu pristupiti samo punoletni građani, tako da nema mogućnosti zloupotrebe“, objašnjavaju u Direkciji za elektronsku upravu.

Planira se i usluga “e-vojska” za izdavanje potvrda o služenju vojnog roka, kao i druga faza usluge “e-vrtići” kojom će biti povezane sve lokalne samouprave.

Sve na klik

Nacionalni portal e-uprava javnosti je dostupan od juna 2010. (www.euprava.gov.rs).

Pristup je besplatan, a među najpopularnijim uslugama su zamena starih zdravstvenih knjižica novim elektronskim karticama, produžetak registracije vozila, zakazivanje termina za vađenje ličnih karata i pasoša.

U poslednjih 11 meseci broj naloga na e-upravi gotovo utrostručen, na više od 300.000 novih korisnika, a aktivnih korisnika je oko 530.000.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com