DruštvoEkonomija

Svako 19 domaćinstvo na rubu egzistencije

Od 490 porodica boraca učesnika ratova koliko je do sada popunilo socijalne karte, od njih 6.000 koliko ih je u Nišu, više od 50 odsto je materijalno ugroženo, a svako  19 domaćinstvo ne ostvaruje nikakve prihode i nalazi se u stanju izrazito izražene socijalne potrebe, pokazala je analiza do sada popunjenih socijalnih karti.

U toku anketiranja 30 osoba poslato je po hitnom postupku kod resornog većnika i u Centar za socijalni rad kako bi im se pomoglo u rešavanju konkretnih problema, navodi se u izveštaju tima angažovanog za prikupljanje podataka o borcima i njihovim porodicama za izradu socijalnih karti.

“Od 5. juna do kraja jula obrađeno je 490 porodica boraca učesnika ratova koliko je do sada popunilo socijalne karte, a ukupan broj članova domaćinstava koji su anketirani je bio 1.419“, navodi se u izveštaju. „Od tog broja  770 osoba, što je 54 odsto, je bez posla ili je prijavljeno Nacionalnoj službi za zapošljavanje“. 

Tokom anketiranja i popunjavanja upitnika deo pitanja se odnosio i na finansijsko stanje u domaćinstvima boraca, učesnika ratnih sukoba od 1990. do 1999. godine.

Kada se radi o prihodima, anketa je pokazala da od 490 domaćinstava u 91 domaćinstvo niko ne radi, što je 18,6 odsto. Odnosno, svako peto domaćinstvo.

Bez ikakvih prihoda evidentirano je 23 domaćinstva ili 5,3 odsto, što znači da svako 19 domaćinstvo ne ostvaruje nikakve prihode i nalazi se u stanju izrazito izražene socijalne potrebe.

„Određeni vid socijalne novčane pomoći prima 96 domaćinstava ili 20 odsto, odnosno, svako peto domaćinstvo prima socijalnu pomoć“, navodi se u izveštaju. „Sa minimalnom zaradom koja iznosi 26.312 dinara, živi 146 domaćinstva ili 30 odsto što znači da svako treće domaćinstvo ima prihode ispod minimalne zarade u 2018.godini“, stoji u izveštaju.

Samačkih domaćinstava ima 74 ili 15 odsto, što znači da je svako sedmo domaćinstvo sa jednim članom.

Veliki broj domaćinstava je u dogovima. Čak 265 domaćinstava imaju stare dugove, a to je 52 odsto od domaćinstava koja su popunila anketne listiće. Praktično je svako drugo domaćinstvo zaduženo. Ukupan dug ovih domaćinstava je 59 miliona dinara, a najveći je dug za struju i iznosi 37 miliona.

Kada se radi o zdravlju ispitanih članova domaćinstava, najviše su zastupljena obolenja kao što su dijabetes i slučajevi gangrene, srčana oboljenja i kardiovaskulrana oboljenja, potom karcinom, angina pektoris, psihološki poremećaji, posleratni sindrom i depresija, kao i različiti oblici invaliditeta.

Projekat izrade socijalnih karata boraca su pomogli i podržali grad Niš, Kancelarija za lokalni rauvoj grada Niša, Centar za socijalni rad „Sveti Sava“, kao i Nišavski okrug, a partner u projektu je Udruženje „Jedinstveni gvozdeni puk“ Niš.

U Nišu ima 6.000 boraca, a 17.000 ih je u Nišavskom okrugu.

Dvanaest navedenih tačaka obuhvataju oslobođanje od participacije za lekarske preglede i lečenje, popust za gradski prevoz, popust za parkiranje automobila, popust za sve komunalne usluge, pomoć pri troškovima sahrane, pomoć i prednost prilikom zapošljavanja kroz poverene poslove grada Niša, popust za boravak dece u vrtićima, besplatni zdžbenici za decu boraca, stipendije za školovanje dece, prednost pri smeštaju u staračke domove, prednost i popust za banjsko lešenje i korišćenje pomoći u kući.

Iz Udruženja „Jedinstveni gvozdeni puk“ Niš su još jednom pozvali sve borce da se prijave za izradu socijalne karte.

„Nama je najvažnije da su učesnici rata i to dokažu sa vojnom knjižicom ili potvrdom iz vojnog odseka jer oni svi imaju pravo na pomoć“, kaže Dejan Veličković, predsednik Udruženja „Jedisntveni gvozdeni puk“. „Pravo na pomoć imaju i naslednici poginulih i preminulih boraca“. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com