Lica Niša

Suvo pranje ruku na ulazu u zgradu

Čistoća je pola zdravlja, kaže stara narodna poslovica. Stanari zgrade na Bulevaru Nemanjića su je očigledno dobro razumeli i u svom ulazu postavili dozator sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

Motiv je, kažu, očuvanje zdravlja svih 76 porodica koje ovde žive.

Ovo je trebalo postaviti još kad je počela epidemija, jer, svako od nas bar dva puta u toku dana otvori vrata lifta ili na ulazu. Nikad ne znaš ko je pre tebe pipnuo kvaku. Ovako dezinfikuješ ruke pri ulasku u zgradu i nema opasnosti od širenja zaraze, bilo koje, pa i korone“, kaže stanarka zgrade.

Foto: S.P.

Dezo barijere, za razliku od vremena vanrednog stanja, trenutno nema, ali ih stanari ove stambene zajednice postavljaju svako ispred svog stana, što i nije tako loše.

Zgrada se redovno čisti, čak češće nego što je to bio slučaj pre epidemije. U toku nedelje dva, tri puta im dolaze dvoje mladih koji osim hodnika i stepeništa, čiste i dezinfikuju ulazna vrata, liftove i prekidače za svetlo. Zgrada je, kažu stanari, „progledala“ nadajući se da ovo postane uobičajena slika.

Pojedini smatraju da bi dozator sa sredstvom za dezinfekciju trebalo zadržati i posle epidemije korona virusa, preventive radi.

Šta fali da čistih ruku uđemo u lift ili u svoj dom. Svašta usput pipnemo, u prodavnici, prevozu, na pijaci, a naročito deca dok se igraju. Ko se ovoga setio, bravo za njega“, kaže jedna mama, takođe stanarka zgrade.

Foto: S.P.

Pošteno govoreći i jeste za pohvalu. Jer, ako nam ne smeta prskanje dezinfekcionim sredstvom na ulazu u prodavnicu, a ima takvih u gradu, što bi nam smetalo da u svojoj kući uradimo isto. Bar dok ne stignemo do sapuna i vode.

Intenzivna borba sa korona virusom u Srbiji ulazi u 22. nedelju. Toliko traje i intenzivirano održavanje higijene u višespratnicama, koja se razlikuje od zgrade do zgrade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com