Društvo

Sutra nova procena o produžetku zimskog raspusta

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo je da zbog epidemije gripa prvi deo zimskog raspusta produži za dva dana i da školarci na nastavu krenu 11. januara. Ipak, nova procena stanja biće urađena u ponedeljak, 9. januara.

Načelnik Školske uprave u Nišu kaže da će naknadno biti doneta odluka o tome kako će u školama biti nadoknađeni izgubljeni časovi.

„Ministarstvo je u intenzivnom kontaktu sa Institutom za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut i Ministarstvom zdravlja, a epidemiološka situacija na terenu prati se na dnevnom nivou. Nova procena stanja biće urađena u ponedeljak 9. januara“, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Tokom novogodišnjih praznika povećan je broj obolelih od gripa, a u nekim kliničko-bolničkim centrima u Srbiji uvedena je zabrana poseta kao preventivna mera.

U Nišu nije proglašena epidemija gripa, ali je tokom praznika povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, a zbog simptoma sličnih gripu na Infektivnoj klinici je do sada hospitalizovano 12 osoba.

Prema podacima Instituta „Batut“, a koji se stalno menjaju, najviše obolelih od gripa ima među predškolskom i školskom decom u uzrastu od pet do 14 godina i među srednjoškolcima.

„Sve niške osnovne i srednje škole su dobile obaveštenje Ministarstva prosvete da se prvi deo zimskog raspusta produžava do srede, 11. januara. Da li će škole tog dana otvoriti vrata svojim učenicima zavisi od odluke resornog ministarstva i dalje procene stanja kada se radi o broju obolelih od gripa“, kaže načelnik Školske uprave u Nišu, Draga Gejo.

Časovi koje deeca budu izgubila zbog produžetka zimskog raspusta biće nadoknađeno.

„O načinu nadoknade škole će bit iobaveštene, ali postoji nekoliko mogućnosti. Ako se sve bude završilo do 11. januara, nadoknadićemo ih ili radnim subotama, ili skraćenjem drugog dela zimskog raspusta. Konačnu odluku o tome će dati resorno ministarstvo, a škole će postupiti po uputstvu koje budu dobile“, dodaje Gejo.

Inače, Ministarstvo obrazovanja Kosova danas je odlučilo da, zbog hladnog vremena i opasnosti od zaraza, odloži početak drugog polugodišta u školama za 16. januar ove godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com