Društvo

Supružnici iz Bele Palanke od malih sekira napravili mali biznis

Kovački zanat po kojem je Bela Palanka decenima bili poznata širom Srbije, ali i nekadašnje Jugoslavije, supružici Danijela Pejić i Dimitrije Ćirić iz tog mesta prilagodili su novom vremenu i novim zahtevima kupaca. Umesto velikih sekira, motika, ašova i drugih poljoprivrednih alatki oni prave ukrasne sekirice i odlični su u tome, pa su tako na nedavno održanom Sajmu starih zanata u Beloj Palanci osvojili prvu nagradu.

Ćirić je rekao da je njegov pradeda bio kovač, tako da je od njega nasledio ljubav prema tom poslu, ali ne i radionicu jer je u medjuvremenu uništena.

„Nabavili smo sami sve što nam je bilo potrebno za izradu sekirica, nabavili smo i neke savremenije mašine za graviranje i tako krenuli pre otprilike dve godine“, rekao je Ćirić.

Izrada ukrasnih sekirica, kazao je Ćirić, za njegovu suprugu i njega predstavlja hobi kojim se bave u slobodno vreme i kojim dopunjuju kućni budžet. Supruga je, dodao je, vaspitač po struci, a on radi u gvoždjari.

Danijela Pejić je kazala da sekirice uglavnom izradjuju po narudžbini, a kupci su im ljudi svih generacija.

„Narudžbine nam stižu uglavnom preko interneta, a za izradu nam je potreban jedan dan ili dva dana, ukoliko je potrebno nešto složenija sekirica ili gravura da se uradi“, izjavila je Pejić. Ona je kazala da su i kupci iz inostranstva zainteresovani za njihove sekirice, ali ih za sada ne prodaju jer je carina skuplja od samog proizvoda. Najmanje sekirice, rekla je, prodaju za najmanje 3.000 dinara ili više, a nešto veće za najmanje 4.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com