Društvo

Supovac-mesto gde je počelo oslobođenje Niša od Turaka

U Supovcu, na padini malog Jastrepc kod Niša, svečano je otkriveno spomen obeležje, u znak sećanja na početak srpsko-turskih ratova. Upravo je na tom mestu  20. juna 1876. godine opalio top u pravcu turske teritorije označivši početak Prvog srpsko-turskog rata.

Veliki broj meštana sela Supovac se okupio na tačnom mestu gde je počela bitka za oslobođenje Niša i Srbije od Turaka. Supovčani su uvek isticali važnost obeležavanja tog mesta, što su Grad i Opština Crveni Krst, na čijoj se teritoriji selo i nalazi, prepoznali pravljenjem ovog spomen-obeležja.

Prof. dr Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst

„Ovde je top, gde su Srbi prvi put ispalili iz stopa na Turke, i od današnjeg dana počela je borba protiv Turaka. Već smo se dogovorili sa gradonačelnicom da ovo mesto i ovu turističku destinaciju uvrstimo u turističku ponudu grada“, rekao je Miroslav Milutinović predsednik GO Crveni Krst.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je obećala meštanima izgradnju puta, što će olakšati dolazak do ovog obeležja i do hrama Svetog Lazara.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Na ovom brdu 1876. godine ispaljen je prvi plotun protiv Turaka od strane srpske vojske, kada je i počeo Prvi srpsko-turski rat i započeto je oslobođenja grada Niša. To jeste važan istorijski datum, koji Supovčani žele da obeležavaju. Maksimalno smo im pomogli, pomoći ćemo im i sa izgradnjom puta“, kazalaa je gradonačelnica.

Boban Savić predsednik saveta građana sela Supovac rekao je da su velike zasluge i generala-potpukovnika Milisava Simovića u izgradnji ovog spomen-obeležja.

„Uspeli smo sa generalom-potpukovnikom kopnene vojske Srbije Milisavom Simovićem, gradonačelnicom Niša i predsednikom Opštine izgradimo spomen-obeležje. U planu je da se već juna ovaj put nasipe grebanim asfaltom i uvalja, tako da svi imamo jedan kompleks na jednom mestu, hram Svetog Lazara, crkveni kuću za sto gostiju i spomen-obeležje koje puno znači za naše selo, ali i za sve građane Niša i okoline“, poručio je Boban Savić.

On je dodao je otkrivanje ovog obeležja važno, kako bi se čulo za njihovo selo od oko 550 meštana, ali i za buduće generacije i naslednike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com