Društvo

Supertalentovana gimnazijalka iz Niša primljena na studije na Berkliju

Unu Dimitrijević, učenicu četvrtog razreda Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” obradovala je ove nedelje sjajna vest – primljena je na studije na Berkliju, jednom od najprestižnijih univerziteta u svetu.

Una je zahvajujući svom anđeoskom glasu i izuzetnom daru za muziku imala priliku da prošle godine pohađa petonedeljnu letnju školu na Berkliju, a prijemni koji je ovog meseca položila omogućava je da septembra naredne godine započne četvorogodišnje studije na tom svetski poznatom američkom univerzitetu. Mlada Nišlijka je za naš portal rekla da se sve odigralo veoma brzo što se samog prijemnog tiče, mnogo brže nego što je to uobičajna praksa.

Una Dimitrijević; Foto: privatna arhiva

“Prijave za koledž bile do su do 1. novembra, a onlajn audicija za moj prijem na studije bila je zakazana za 8. decembar. Najpre sam otpevala dve pesme koje sam pripremila, a onda sam odgovarala na pitanja iz teorije muzike, prepoznavala sam akorde, ritam, improvizaciju. Drugi deo te audicije, odnosno prijemnog ispita bio je intervju koji je rebao da pokaže koliko možete da doprinesete samom univerzitetu. Tada zapravo procenjuju da li žele da vam daju neku stipendiju. Uz to radi se i test iz engleskog”, objašnjava Una.

Obaveštenje sa Berklija o tome da li je primljena na studije, očekivala je da dobije početkom naredne godine jer je rok 31. januar, međutim, dobila ga je već posle deset dana od audicije, čak i pre nego što joj je stigla ocena sa testa iz engleskog.

„Probudila sam se sa tim mejlom 18. decembra i sa vešću da su mi odoborili maksimalni iznos stipendije koji odobravaju stranim studentima, a to je 23.000 dolara, odnos 50 odsto ukupnih godišnjih troškova studiranja. Zaista su me pohvalili u tom mejlu, napisali da im je drago što sam odabrala Berkli za studiranje i da imam talenat koji će mi obezbediti napredak. Sada mi međutim, predstoji da do polaska na studije obezbedim preostali iznos godišnje školarine, a ona je 45.000 dolara. Moram da se potrudim da pronađem neku kompaniju ili ustanovu koja bi mogla da mi obezbedi dodatnu stipendiju“, kazala je Una.

Nakon dobre vesti koja joj je stigla sa Berklija, dodala je Una, zahvalna je svojim dvema profesorkama iz Amerike sa kojima uči pevanje i roditeljima koji su joj pružili veliku podršku.

„Jeste to bilo veoma stresno jer je taj prijemni određivao ono čime ću se baviti u naredne četiri godine ali uspela sam da me ne obuzme trema. Što se samih studija tiče, na Berkliju mi se sviđa to što nas fakultet ne obavezuje da odaberemo jedan smer. Moja želja je da upišem dva smera, jedan koji je vezan za performans i pisanje pesama, odnosno bavi se produkcijom, dok bi drugi smer bio muzički biznis“, istakla je Una.

Supertalntovana gimnazijalka iz Niša počela je da peva sa sedam godina u horu „Čarolija“, a njen prvi nastup bio je na festivalu Majska pesma. Završila je nižu muzičku školu, a potom imala privatne časove pevanja. Sa devet godina pevala je u Pinkovim Zvezdicama, a nakon toga na brojnim festivalima širom Evrope. Tokom boravka u Španiji 2019. godine primetila je poznata italijanska pevačica Ana Oksa i predložila joj da učestvuje u revijalnom delu na festivalu „Sanremo junior“.

Una Dimitrijević; Foto: B.Lj.

„Na tom festivalu upoznala sam članicu žirija iz Amerike, kojoj se moj glas veoma dopao i predložila da kod nje imam privatne časove. Od januara 2021. godine sam zaista krenula sa časovima kod nje i to se pokazalo fenomenalno. Napredovala sam, unela je novine u moju tehniku pevanja. Upravo mi je ona predložila da se prijavim za letnji program na Berkliju, a otuda i moja želja da sutdiram na tom univerzitetu“, istakla je Una.

Dodala je da su muzika i pevanje definitivno njen izbor tako da će biti prva u njenoj porodici koja će se profesionalno time baviti.

“Moji mama i tata su pravnici, tata predaje na Pravnom fakultetu u Nišu, a mama na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ali meni pravo nije tako zanimljivo da bi se njime bavila“, rekla je Una i dodala da je talenat za pevanje nasledila od majke i njene familije. Osim što voli da peva, Una voli i da svira klavir i uči strane jezike. Govori engleski, nemački i španski i pomalo francuski, a uči italijanski.

Una Dimitrijević; Foto: privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Cekam.vest o nekom siromasmom studentu koji je zivotnim preprekama uspeo da diplomira i nadje posao bez veze

  2. Честитке талентованој Уни. Из чланка није јасно о ком се универзитету ради јер име универзитета није наведено у оригиналу. Постоје два, српски речено и написано, Беркли универзитета. Један је Berklee College of Music у Бостону, а други University of California at Berkeley у граду Berkeley у близу Сан Франциска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com