Društvo

“Šuma koja pliva” jedno od najtraženijih grčkih ostrva među Nišlijama (FOTO)

Iako je Grčka od svih primorskih zemalja, nakon početnog udara pandemije, najsporije otvarala granice, interesovanje za odmor na Egeju ne jenjava barem kada su naši turisti u pitanju. Možda je jednostavnije otići na neke druge morske destinacije, ali je ipak ponuda u Grčkoj ono što uvek zadovolji i najprobirljivije srpske turiste.

Primetno je interesovanje za Albaniju ali je to sve još uvek u povoju, jer se najprijatnije ipak osećaju naši gosti među starim prijateljima, kažu turisti sa juga.

“Grci kažu da nisu baš zadovoljni trenutno brojem gostiju i da im je sezona na 60%, gde najveći broj gostiju koji su izostali dolaze iz zemalja severne Evrope. Brojni čarter letovi koji su prethodnih godina dovodili na hiljade turista na aerodrom u Kavali ove godine nemaju tu priliku jer zbog slabog interesovanja upravo tih turista, letovi nisu ni organizovani”, kaže za Niške Vesti Branislav Abjanović, predstavnik Turističke agnecije Nitravel iz Niša.

Srpski turisti su pak ove godine dočekani kao nikada ranije. Mnogi domaćini pogođeni krizom, jedva da će uspeti da pokriju ovogodišnje troškove, o zaradi se slabo i razmišlja, samo da se preživi. Svesni da su im turisti iz Srbije sada zlata vredni, ljubaznost nikako ne izostaje.

“Ovde na Tasosu ima dosta gostiju iz Rumunije, oni uglavnom odsedaju u hotelskim kompleksima. Naših turista najviše ima uglavnom u privatnim vilama i apartmanima, ima ih i u hotelima ali u nešto manjem broju. Naši su se ovde toliko odomaćili da sam ih čuo pre neki dan kako pričaju o tome da naprave ovde srpsko veče u kafani”, kaže uz osmeh Abjanović.

Pravila za ulazak u Grčku poslednjih godinu dana su se često menjala, a tek od nedavno granice su otvorene za sve nas.

“Meni nije bio  problem da nabavim papire. Imam zeleni sertifikat, jednom detetu sam uradila antigenski test a drugo je mlađe od 12 godina. Morala sam čak i da pribavim saglasnost da izvedem decu preko granice, jer im je otac van zemlje. Sa svim papirima krenuli smo put Grčke i ne znam šta je tu ljudima komplikovano. Na kraju krajeva, treba da nas raduje jača provera ne-zaraženih tursita”, mirnija sam kada znam da su svi ti ljudi oko mene prošli “nekakvu” kontrolu”, kaže gošća iz Niša.

Za ulazak u Grčku trenutno je potreban zeleni sertifikat o vakcinaciji koji se za minut dobija preko e-uprave ili na šalterima Pošta Srbije ili ako niste vakcinisani potreban je antigenski test koji nije stariji od 48 sati. On u niškim poliklinikama može da se uradi za 3, a rezultati vam nakon 30 minuta stižu na email, košta od 2000 do 3000 dinara.

Foto: Tasos, Potos

Novi paket mera protiv širenja koronavirusa u Grčkoj stupa na snagu u petak 16. jula, odnosi se pored obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika i na ugostiteljske objekte i kulturne ustanove. Do kraja avgusta svi zatvoreni prostori, noćni klubovi, barovi, bioskopi i pozorišta primaće isključivo vakcinisane posetioce. Biće ograničeno i koliko osoba mogu da prime ugostitelji u jednom trenutku. Svi vakcinisani građani, moći će da preko digitalne aplikacije dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektu. Tokom leta primenjivaće se rigorozne kontrole, jer je trenutno u toku pik sezone.

I pored svih ovih podataka, slike sa brojnih plaža Grčke mame kao nikada ranije. Tu smo “svoj na svome”, jer puno Grka govori naš jezik a mi spokojni jer znamo da smo među starim poznanicima.

Na društvenim mrežama postoje čitave stranice koje obaveštavaju naše turiste o zbivanjima u Grčkoj a postoji i viber grupa koja je veoma aktivna. Samo juče veliku pažnju izazvao je turista iz Srbije koji je na letovanje došao svojim Jugom. Upravo ovaj Jugo viđen je juče u Limenasu na Tasosu na jednoj od benzinskih pumpi.

Mnogi bi zbog stresne godine za nama i puno svakodnevnih problema da se malo osame negde na sigurnom, to je po preporuci naše redakcije divni Tasos.

Foto: Tasos, Potos

Sa površinom od blizu 400 kvadratnim kilometara ovo najsevernije ostrvo Grčke, a deveto po veličini, udaljeno je vazudušnom linijom od Svete Gore samo 55 kilometara.

Pored zanimljivog pejzaža, bogatstva zelenilom i pijaćom vodom za ovo ostrvo vezane su brojne legende. Ona najpoznatija je ta da je Zevs oteo Evropu i doveo je na ostrvo. Kada je njen brat Tasos došao na tadašnje ostrvo, da je izbavi, bio je opčinjen lepotom ostrva i tu je i ostao. Sve ostale legende saznaćete na ostrvu jer je to najbolji način da ih čujete.

Nije teško zaljubiti se u ovo još uvek divlje ostrvo, čija je najveća industrija vezana za iskopavanje i izvoz mermera po kojem je poznato.

Tasos ima posebnu “svoju” mikroklimu koja mu obezbeđuje dobar rod maslina ali i uspešno bavljenje drugim kulturama što život meštana čini lakšim.

Nije tajna da na Tasosu i u junu ume da bude sveže.

“Nekada ranije dešavalo se i da u aprilu ovde ima snega, u junu su nam gosti tražili ćebad uveče. Zbog bogatstva zelenila i nadimka “Šuma koja pliva” Tasos je vrlo prijatan i u špicu sezone, tokom čitavog jula i avgusta”, kaže iskusan turistički vodič kakvog svaki gost samo poželeti može, a to je Branislav po obrazovanju profesor istorije sa svim potrebnim licencama turističkog vodiča, koji će Vas uvek nasmejan dočekati na Tasosu.

Osim brčkanja na prelepim plažama Tasosa koja je svaka za sebe posebna priča, pravi užitak je prošetati čitavim ostrvom.

Tasos, Mermerna plaža, Branilsav Abjanović

Potreban vam je jedan dan da obiđete nešto od atrakcija.

Možda najbolji savet za dobar provod je da pođete svojim automobilom ili barem na nekoliko dana iznajmite lokalne automobile, za čije upravljanje vam je dovoljna samo naša dvozačka dozvola, čak nije potrebna ni međunarodna.

Uvek će vam uz dobar savet pomoći naši predstavnici agencija ili meštani. Svima je ovde bitno da se gosti dobro provedu, ostave više novca i vrate se naredne godine.

Foto: Tasos, Limenarija

Pored plaže Aliki koja je popularna na društvenim mrežama i koja ima svoju zanimljivu istorijsku priču, još nekoliko plaža na Tasosu zavređuju posebnu pažnju.

Foto: Tasos, Mermerna plaža, Branislav Abjanović

Mermerna plaža koja ima nestvarnu boju i na kojoj su čak stalci za suncobrane od mermera mora da bude vaš target. Do nje se stiže terenskim vozilom, ali kada je želja jaka to nije nikada bio problem.

Najduža plaža na Tasosu je Golden bič, koja ima sitan sivo-zlatni pesak i dugačka je čak 4,5 kilometara. Voda je čista a njena obala prava je lepotica. Nekoliko stena na izlazu čini da ova plaža bude zanimljiva i mladima, zbog mogućnosti skokova u vodu sa doka ili prirodnih stena. Cene u barovima na plaži su vrlo pristupačne i ne razlikuju se puno od drugih mesta na Tasosu.

Foto: Tasos, Golden bič

Manastir Arhangela Mihajila i Sveti Izvor se nalaze na samo 15 km od mesta Potos, na samoj obali. Iz porte crkve pruža se fantastičan pogled ka moru a kada je vedro vidi se odlično i Sveta Gora.

Foto: Tasos; Manastri Svetog Arhangela Mihajla

U ovom veoma posećenom manastriru služe monahinje, ima bogatu istoriju a najpoznatiji je po tome što se u njemu nalazi kako se veruje, klin iz Isusove ruke. On je uliven u ikonu koja se svakog jutra donosi iz stare u novu crkvu. U ovom manastiru kao nigde u svetu, na oltaru se nalazi i oružje, sa dobrim razlogom. Izvor svete vode koji je nalazi niz liticu ispod manastira kažu ima isceliteljsku moć. Ovde je vrlo teško prići, pa vernici ulaze na kolenima potrbuške kako bi zahvatili vodu.

Foto: Tasos, Manastir Arhangela Mihajla

Na hiljade vernika dolazi na Tasos da se pokloni Svetom Arhangelu Mihaijlu, a sam po sebi manastir je izuzetno lep. Na balkonu će Vas poslužiti monahinje ratlukom koji sami prave.

Foto: Manastir Arhangela Mihajla, Branislav Abjanović

Ono što donos pravu sliku Tasosa je obilazak sela, za to je najbolji primer planinska Panagija. Ovo tradicionalno grčko selo nalazi se na desetak kilometara od luke Limenas a poznato je po crkvi koja je posvećena presvetoj Bogorodici (Panagija – Bogorodica) i koja je sagrađena 1832. godine, fabrici maslina i česmi-izvoru za koji su vezane brojne legende.

Foto: Tasos; Panagija

Pored gradske crkve nalazi se izvorište gde se veruje da ko baci novčić u vodu, umije se sa izvora i poželi želju, udaće se ili oženiti sa onim kojeg voli, možda i slučajno ali ovde drveće ima posebnu “koru”.

Foto: Tasos, Panagija

U selu danas živi blizu hiljadu meštana, dok se na samom Tasosu ta brojka proteže do 16.000, u sezoni se to nekoliko puta umnoži. U selu postoji škola za niže razrede i ima sve ono štoje ljudima jeste potrebno za normalan život. Po karakteristično uskim ulicama pažljivo se kreću turisti jer zbog svakog prolaska automobila morate da oslobodite put.

Foto: Tasos, Panagija, Izvor ljubavi

U malim dućanima u samom selu nećete moći da pronađete markiranu garderobu jer je upravo sve ovde što se prodaje – home made.

U selu se nalazi i muzej proizvodnje maslinovog ulja prve porodice koja je na Tasosu počela masovnu proizvodnju  ulja, to je porodica Sotirelis.

Pored filma o proizvodnji maslina od davnina, mogu će je razgledati čitavo postrojenje, kako je nekada izgledala proizvodnja.

Foto: Tasos, Panagija, Muzej Sotirelis

Ova porodica od davnina pravi maslinovo ulje ali svakodnevno inovacijama poboljšava kvalitet proizvoda, te je trenutno u ponudi maslinovo ulje od samo zelenih maslina koje ima nešto jači ukus. Kažu to je ono najnovije što imaju da ponude tržištu. U Grčkoj ćete suncokretovo ulje naći u manjim količinama nego kod nas, najviše se koristi ulje kukuruza, palmino ulje, maslinovo a tek onda ulje suncokreta. Naravno Grci propagiraju maslinovo kao najzdravije.

Nepregledne plantaže maslina na Tasosu podstaknu na razmišljanje o njihovoj isplativosti.

“Ovde vam je bavljenje maslinama čist dobitak. Skoro svaka porodica ima neku plantažu maslina. Ova stable se sama rgenerišu i traju vekovima. Zato se porodice Grka organizuju tako da se masline sade za naredne generacije. Veliki strah meštani imaju od požara i zbog toga je na ostrvu strogo zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre, a kazne su drakonske. Kada je vetrovito možete primetiti češće nalete aviona koji proveravaju da li možda negde ima požara, a šetajući ostrvom naićićete na patrole vatrogasaca koji su spremni da reaguju odmah”, kaže vodič iz Srbije.

Planina Ipsarion sa istoimenim vrhom (1204 mnv)  otmeno se izdiže iznad ovog sela, a planinari koji se odluče da ispenju vrh polaze upravo odavde.

“Trebao nam je čitav dan da ispenjemo vrh, ali smo išli polako i bez žurbe. Staza je odlično obeležena i ne treba niko da vas posebno vodi, potrebna je samo želja. Pogled sa vrha je nestvaran, ume da bude maglovito ali se u trenutku otvori nebo i pred vama je veličanstven prizor. Moja preporuka je da jedan dan odvojite za penjanje Ipsariona – obavezno”, kaže planinarka iz Požarevca koja je sa sestrom ispenjala najviši vrh ostrva.

Foto: Tasos

Selo Panagija poznato je i po veoma kvalitetnim tavernama u koje često dolaze i Grci iz drugih delova zemlje na jagnjetinu po čemu je selo i poznato. 15. avgusta se ovde proslavlja Uspenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih pravoslavnih praznika a slavi se i u ostalim delovima Grčke.

Luka Limenas zahteva posebnu pažnju zbog svog istorijskog značaja a samo arheološko nalazište u centru potvrđuje ovu priču. Turisti koji imaju smeštaj u samom Limenasu, nemaju veliki izbor plaža na raspolaganju jer je centralni deo rezervisan za trajekte, tek sa leve i desne strane postoje lepo uređene plaže do kojih se najbolje stiže automobilom.

Na Tasosu možete da birate kakvu plažu želite i baš takvu ćete i naći, od onih tradicionalnih do onih modernih kakva je Pahis sa glasnom muzikom i odličnom ponudom hrane. I sve je tu na dohvatu ruke, sve blizu i dostupno.

Foto: Tasos, Plaža Pahis

Prošlogodišnje cene hrane i pića, omogućava vam da fino isplanirate svoj morski budžet. Cene jesu nešto više nego one u Olimpijskoj regiji ali se to skoro i ne primeti ako nešto od hrane spremate u aparmanima a nešto probate u restoranima na obali.

Foto: Tasos, lokalna piljara

Najviše ćete para potrošiti na suvenire na koje niko ne ostaje ravnodušan. Magneti, novčanici, lokum, med i hiljadu potrepština naćiće se u vašem cegeru a da to niste ni planirali da pazarite.

Možda najlepši „suvenir“ sa Tasosa je drvo masline, koje možete da pazarite ovde za samo 10 evra. Oni koji su ovakve sadnice i poneli u Niš, kažu da opstaju na našem području. Grci ističu da je za pravi i dobar rod masline potrebno barem 20 godina, tako da i ako ponesete sadnicu masline budite strpljivi da nakon dve decenije probate svoju prvu maslinu.

Foto: Tasos, potos, glavno šetalište

Ostrvo Tasos najbolje je mesto ako želite da pobegnete i imate svoj mir, jer na ostrvu nema previše buke i ljudi.

Tasos spade i u zelenu zonu kada je u pitanju pandemija koronavirusa, tako da ste i sa te strane bezbedniji nego u ostalim mestima u Grčkoj.

“Šuma koja pliva” kako mnogi zovu Tasos će vas kupiti lepotom prirode, odličnom klimom i hranom koja je domaća, na šta su meštani ponosni. Ovde nema prskanja i tretiranja povrća hemikalijama. Mlečni proizvodi su raznovrsni a o njihovom kvalitetu ne treba trošiti reči.

Treba trošiti novac na ono što vam srcu prija, na ono što vas čini radosne…a to su more koje donosi divne mirise, masline koje uz dobro vino hrane dušu. Hlad platana koji čine božanstven biljni svet Tasosa je jedinstven, a na Vama je da se samo prepustute tom užitku.

“Ne propustite priliku da istražite neukrotivi Tasos, jer on čeka upravo Vas”, poručuju iz agencije Nitravel koja već decenijama dovodi pored niških turista i goste iz čitave Srbije na ovo predivno ostrvo.

Foto: Tasos, Potos

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com