Hronika

Sud potvrdio: Vladimiru psihijatrijsko lečenje za ubistvo brata Bobana

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Višeg suda u Nišu kojom je Vladimiru Vaciću (47) iz Niša izrečena mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi jer je 7. aprila 2023. godine u porodičnoj kući u Kunovičkoj ulici u Nišu sekirom usmrtio brata Bobana Vacića (52).

Vladimir je bio optužen za teško ubistvo, počinjeno na podmukao način, ali je nakon veštačenja utvrđeno da nije uračunljiv usled psihijatrijskog oboljenja pa je Više javno tužilaštvo u Nišu, na osnovu nalaza veštaka, preložilo izricanje ove mere bezbednosti, umesto zatvorske kazne. Vladimir Vacić je na suđenju priznao da je ubio brata, istakavši da ga je brat Boban, koji je bio narkoman, godinama maltretirao, a da je kritičnog dana situacija kulminirala kada je – odbio da mu kupi burek.

„Došao je kod mene u sobu, polomio mi televizor i mobilni telefon. Uzeo mi je svu hranu i cigarete. Psovao me je i pretio mi da će me smestiti u ludnicu. Pustio sam muziku i gledao u jednu tačku da skrenem misli. Pošao sam do prodavnice da se napijem ili do tetke da se isplačem. Dok sam silazio niz stepenice počelo je da mi se mrači. Poslednje čega se sećam je sekira koja je stajala u hodniku.Ne sećam se da sam ubio brata”, ispričao je Vacić pred sudom.

Svedoci su ispričali na suđenju da je nakon zločina Vladimir istrčao na ulicu i vikao “ubio sam brata, ubio sam brata”. Predlog tužilaštva da se Vladimiru izrekne mera lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, prihvatio je Viši sud u Nišu.

Predstavnik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu dr Svetlana Bajić Savić koja je saslušana tokom suđenjaistakla je da kod pacijenata koji boluju od psihoza, a posebno kada je u pitanju paranoidna šizofrenija nikada se ne može govoriti o stanju afekta.

„Priroda i vrsta višegodišnjeg, hroničnog, progresivnog i trajnog duševnog oboljenja kod ispitanika je takva da svako ponašanje i događaj iz okoline može biti protumačen na njemu svojstven način kao provokacija i biti okidač za ispoljavanje psihopatoloških sadržaja ka određenoj osobi ili objektu.Procenjeno je da nije imao nameru da nekoga povredi, da učini zlo, već ga je na to naveo psihopatološki sadržaj u okviru duševne bolesti koja je nedovoljno lečena. Ne može se govoriti o afektu ali može o situaciji koja je za njega mogla biti provokativna, kao što je svađa, ali samo kao okidač za ispoljavanje psihopatoloških sadržaja“, rekla je dr Bajić Savić.

Sudija Miško Radivojević je obrazlažući presudu rekao da je utvrđeno da je Vacić lišio života brata na svirep način, udarajući ga sekirom po telu i glavi najmanje 14 puta, nanevši mu tom prilikom povrede koje su bile na granici sa bezuslovno smrtonosnim, od kojih je preminuo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com