Obrazovanje

STUDENTSKI CENTAR NIŠ: Dezinfikovane i uređene sobe čekaju studente, prvi stanari se već vratili

Niški akademci su počeli da se vraćaju u svoje studentske sobe Studenstkog centra Niš krajem protekle nedelje, a dočekale su ih dezonfikovane i sređene sobe kao i stvari koje su ostavili kada su krenuli. Prvi stanari su se vratili i u Paviljon kod Medicinskog fakulteta koji je u jednom periodu bio pretvoren u COVID bolnicu u kojoj je u jednom trenutku bilo smešteno preko 200 pacijenata.

Svi stanari su dobili upustvo o ponašanju u ovom periodu. Na ulazu ih čeka dezinfekciona barijera, potom dezinfikuju ruke posebnim sredstvom. U sobama su ih dočekale i nove posteljine tako da je zaštita makismalna. Svi, kako osoblje tako i studenti, moraju da nose maske i rukavice. Za sada se vratilo 220 studenata, a novi talas akademaca se očekuje krajem ove nedelje.

„Obezbeđena nam je potpuna sigurnost i zaštita, na samom ulazu dezinfikujemo ruke, a dobili smo pravila kako da se ponašamo u ovom periodu. Sve je čisto, dobili smo i novu posteljinu, jastuke i ćebad. Sada pripremam ispite za odložen apriliski rok“, kaže Aleksa Ćirić, student prve godine arhitekture iz Zajačara.

Prema rečima Radeta Rajkovića, direktora Studentskog centra u Nišu, svi objekti koje koriste studenti su dezinfikovani, nakon toga je usledila još jedna dezinfekcija koju je uradio Studentski centar i fino čušćenje.

Rade Rajković; Foto: V. P.

„Svi objekti Studentskog centra su potpuno bezbedni i spremni za povratak studenta. Nivo sanitarno-higijenskih mera je podignut na visok nivo po preporukama Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete, Instituta Batut i Instituta za javno zdravlje u Nišu. Boravak studenata i ishrana u našim objektima su na visokom  nivou, a na to nas obavezuju i naši standardi ISO 22000 koji imamo, a već 13  godina radimo po standardima koji su propisani i što se tiče ishrane i što se tiče smeštaja,  tako da nije bilo teško prilagoditi se novim uslovima“, kaže Rade Rajković.

Prema njegovim rečima prvi studenti su stigli u petak, krajem protekle nedelje.

„Do sada se vratilo 220 studenata i nešto više od 350 studenata imamo na ishrani u ovom trenutku. Drugi talas povratka studenata očekujemo u petak, subotu i nedelju koji će se u paviljone smeštati od 8 do 15 sati. Već u ponedeljak studenti nastavljaju sa aktivnostima koje imaju na svojim fakultetima. Inače, u dom mogu da se vrate samo oni studenti  koji imaju obaveze na fakultetu i to potvrde odgovarajućom potvrdom sa fakulteta“, objašnjava Rade Rajković.

On dodaje da u paviljonima Studentskog doma u Nišu ima 954 mesta. Sve sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i nešto malo ima trokrevetnih.

Foto: V. P.

Cene smeštaja nisu menjene. Mesečna stanarina za sobe druge kategorije iznosi 1.430  i 1.860 dinara za sobe prve kategorije. Cena ishrane u menzi za mesec dana i tri obroka je 5.130 dinara. Meni je kompletan i svakog dana studentima je ponuđeno pet do šest vrsta jela od kojih je jedno obavezno posno.

Studente i u menzi očekuju novine zbog situacije izazvane epodemijom koronavirusa. Stolovi su postavljeni tako da se poštuje fizička udaljenost od dva metra. Na ulazu u restoran studenti dezinfikuju ruke, a osoblje koje radi u kuhinji ili deli hranu studentima pored obavezne maske i rukavica nosi i vizire. Maske i rukavice su obavezne i za studente.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com