Obrazovanje

Studentkinje Fakulteta umetnosti u Nišu omogućile Nišlijama da se upoznaju sa radovima mladih umetnika iz Evrope

Mina Živić, Jovana Đorđević, Aleksandra Stanković i Kristina Đurđević, studenti Fakulteta umetnosti u Nišu na Departmanu za primenjene umetnosti, odsek grafički dizajn nagrađene su za umetničku interaktivnu instalaciju na konkursu povodom Dana Evrope. Dodeljene su tri nagrade i pripale su autorima radova sa fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a na konkursu su iz Srbije ušestvovali svi fakulteti umetnosti.

Rad ovih mladih niških umetnica Nišlije mogu da vide na izložbi koja je postavljena na Trgu kralja Milana, a u okviru nedelje obeležavanja Dana Evrope u organizaciji EU kutka u Nišu. Mentor mladim umetnicima je bila Sanja Dević, a njihov rad pratio je i asistentkinja Jefimija Kocić.

„Ovo je interaktivna umetnička instalacija i ima edukativni akarakter ali istovremeno prikazuje i radove mladih umetnika iz čitave Evropske unije. Njena karakteristika je proširena realnost koja se očitava skeniranjem aplikacija na mobilnom telefonu. Skeniranjem unutrašnjosti kocki otvara se internacionalna izložba 40 autora iz Evropske unije iz oblasti slikarstva, dizajna i drugih vizuelnih umetnosti. Kada se skenira spoljašnji deo kocki, odnosno piktogrami koji prikazuju evropske vrednosti saznaje se nešto više o njime“, objašnjavaju mlade niške umetnice.

Foto: V.P.

Prema njihovim rečima najzanimljiviji deo za posetioce izložbe je interaktivni deo.

„To je bio način da se prikaže šta mladi umetnici rade kako u Nišu tako i celoj Evropi. Sada su na jednom mestu okupljeni radovi svih tih mladih kreativaca. Nišlije su tako dobile mogućnost da se upoznaju sa radovima mladih umetnika iz cele Evrope što inače nije bilo moguće bez ove virtualne pomoći“, dodaju autorke instalacije.

Foto: V.P.

Pored vizuelnog doživljaja 3D objekata,ovu instalaciju upotpunjuje i aplikacija za proširenu realnost preko koje će posmatrači moći da stupe u interakciju sa objektima, skeniranjem prethodno određenih markera.

„Svaka kapija je osmišljena tako da sa spoljašnje strane prikaže piktograme koji simbolišu neku od poruka EU u vidu piktograma za jednakost, privredni rast, ravnopravnost, jezičku raznolikost, bezbednost, društveni napredak, mir, dostojanstvo, ekologiju, tradiciju, slobodu, toleranciju, inkluziju, rast, naučni i tehnološki napredak, pravdu, stabilnost i solidarnost“, dodaju mlade umetnice iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com