Društvo

Studenti sa PMF-a u Nišu odlaze na svetsko prvenstvo u programiranju

Pobedom na regionalnom takmičenju, studenti iz Niša su se kvalifikovali za svetsko finale prestižnog programerskog takmičenja. Tim studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu pobedio je na prestižnom međunarodnom takmičenju u programiranju ACM.

Takmičenje je održano u Rumuniji, a srpski studenti su ovim izuzetnim uspehom, nakon više od 20 godina, obezbedili plasman u svetsko finale ovog programerskog takmičenja koje će se održati u martu sledeće godine u Portugaliji.

Pobeda na ovom takmičenju je istovremeno i naš najbolji rezultat u istoriji ovog takmičenja.

Prirodno-matematički fakultet iz Niša predstavljali su studenti Ivan Stošić, Vuk Bibić, Lazar Stamenković i mentor Nikola Milosavljević sa departmana za Računarske nauke.Ivan Stošić, kapiten ekipe, je još tokom srednje škole bio osvajač medalja na Olimpijadi u informatici.

„Ovo je neverovatan rezultat“, kaže Nikola Milosavljević sa departmana za Računarske nauke PMF-a u Nišu, „ACM SEERC je region u kome učestvuju programerske sile poput Ukrajine, Rumunije, Bugarske… Međutim, ovo nikako nije slučajnost, PMF Niš je i prošle godine bio visoko plasiran na ovom takmičenju i dugi niz godina beleži lepe rezultate na BubbleCup-u. Želeo bih da se zahvalim MDCS-u i fakultetu na podršci a posebno hvala trojici naših genijalnih studenta koji su pokazali izuzetno znanje, koncentraciju i timski rad, upisali sebe, naš univerzitet i Srbiju na svetsku programersku mapu i, nadam se, motivisali mlade programere širom Srbije.”

Ivan Stošić, student master studija

“Rezultat koji smo sada postigli je za pamćenje jer od 1995.godine niko se iz Srbije nije plasirao za svetsko takmičenje, a sada je to uspela naša ekipa iz Niša”, kaže student master studija Ivan Stošić. “Konkurencija je bila izuzetno jaka. Iz deset zemalja se takmičilo 88 ekipa. Bilo je i ekipa iz Beograda, ali smo mi pokazali da smo najbolji. Naš zadatak na takmičenju je bio da za pet sati uradimo 11 zadataka koje smo dobili. Naše ekipa se dugi spremala za ovo takmičenje, a već sada se pripremamo za svetsko takmičenje. Mada je još rano da govorimo o očekivanjima nadam se da se nađemo među prvih seset ekipa”, kaže Ivan.

Prema rečima profesora dr Marka Petkovića Prirodno-matematički fakultet u Nišu mnogo pažnje posvećuje radu sa talentovanim studentima, bilo da je u pitanju učešće na domaćim i međunarodnim takmičenjima ili aktivno uključivanje u naučni rad.

Prof. dr Marko Petković, Pirodno matematički fakultet

“Naši studenti bez problema nalaze posao u struci, a oni najbolji se neretko zapošljavaju u nekim od najvećih domaćih i međunarodnih softverskih kompanija. I pored toga, ovakav uspeh još uvek nismo imali, zbog čega smo svi veoma srećni!”, ističe dr Marko Petković.

ACM je za programiranje ono što je Vimbldon za tennis kaže Andreja Ilić, zamenik direktora Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji i nekadašnji student niškog PMF-a, i objašnjava.

„To je najveće i najuglednije studentsko takmičenje iz programiranja u svetu. Srbija ima jako dobre rezultate na internacionalni olimpijadama za srednjoškolce, ali na univerzitetskom nivou kaskamo. Region u kome je Srbija važi za veoma težak sa vrlo jakom konkurencijom. Ekipa iz Niša je već ostvarila ogroman uspeh osvajanjem prvog mesta u našem regionu. Nadamo se da je ovo početak domino efekta, i da će rezultat biti nastavljen od strane drugih univerziteta u Srbiji“.

Prodekan na PMF-u profesorka dr Jelena Ignjatović dodaje da bi rezultati studenata mogli da budu još bolji da na fakultetu postoje adekvatniji uslovi za rad sa njima. Ona dodaje da se fakultet sreće sa mnogobrojnim problemima, uglavnom prostornim, pa i najsavremeniju aparaturu koju imaju nemaju gde da postave.

Jelena Ignjatović, prodekan

“Ovo je ogroman uspeh naših studenata”, karatko kaže dr Jelena Ignjatović. “Od 1995.godine ni jedna srpska ekipa se nije plasirala za svetsko prvenstvo. Ponosni smo na svoje studente i ovo je uspeh koji ravan uspehu naših odbojkašica koje su pre neki dan donele zlato sa svetskog takmičenja. Na nama je d aim pružimo podršku koliko god možemo”, kaže dr Jelena Ignjatović.

Razvojni centar kompanije Majkrosoft u Srbiji već preko deset godina na različite načine podržava učešće domaćih studenskih timova na ACM takmičenju, od sponzorstva za pokrivanje dela putnih troškova do organizovanja međunarodnog takmičenja Bubble Cup.

Tim sa PMF u Nišu je ove godine bio najbolje plasirani tim iz Srbije na Bubble Cup takmičenju i jedan je od timova koji su dobili sponzorstvo Majkrosoft razvojnog centra za učešće na ACM-u.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com