Društvo

ŠTRAJK i ovog prvog septembra

Niški prosvetari i ovog prvog septembra školsku godinu počinju štrajkom. U Srbiji 736 škola članice su Unije sindikata prosvetnih radnika čiji će članovi održati štrajk upozorenja, u Nišu je to 37 škola.

Časovi će biti skraćeni na 30 minuta u školama gde je Unija sindikata prosvetnih radnika reprezenativan sindikat.

Za podne ispred Školske uprave u Nišu zakazano je okupljanje prosvetara.

Prosvetari ističu tri zahteva. Prvi je povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, drugi poboljšanje materijalnog položaja prosvetara i treći je ukidanje propisa kojim je smanjen broj odeljenja po školama, zbog smanjenog broja đaka.

Statistika govori da je u Srbiji ove školske godine 800 odeljenja manje što je izazvalo da čak 4000 nastavnika ostane bez norme.

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je juče na najavljeni štrajk prosvetara i rekla da je plata prosveta ispod republičkog proseka u javnoj upravi i dodala da je trend bolji nego što je bio i da su plate praktično vraćene na nivo pre smanjenja od 10 odsto.

“Svi u prosveti to treba da uzmu kao veliki gest razumevanja da idemo na bolje. Mi imamo prostora za povećanje, ali nismo mogli da kažemo koliki će to procenat biti”, rekla je Brnabić i dodala da Vlada Srbije mora da o povećanju plata prosvetarima razgovara sa partnerima iz MMF-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com