Društvo

Stipendije učenicima romske nacionalnosti

U Gradskoj kući dodeljeni su ugovori o stipendijama učenicima srednjih škola romske nacionalnosti. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović čestitao je učenicima na ostvarenim rezultatima i poželeo da i ubuduće uspešno savladavaju postavljene zadatke i jednoga dana završe i više škole ili fakultete.

Ovo je prvi put da Grad Niš daje stipeendije učenicima romske nacionalnosti, a povod da to ubuduće bude praksa je činjenica da od 1.114 učenika romske nacionalnosti samo 86 njih nastavi obrazovanje u srednjim školama. Školske stipendije dobilo je 24 socijalno ugroženih učenika romske nacionalnosti.

Stipendisti će dobijati po 5.000 dinara mesečno tokom školske godine, odnosno devet meseci. Grad Niš izdvojio je oko 1, 5 miliona dinara za ovu namenu.

“Na ovaj način želimo da preveniramo osipanje romske dece iz obrazovnog sistema, da ih podstaknemo da nastave školovanje. Zato dodeljivanje stipendija ne predstavlja  samo materijalnu podršku, već ima šire implikacije”, kaže Tijana Đorđević Ilić, gradska većnica, napominjući da je Lokalnim akcionim planom za ovu godinu za podršku mladim Romima u različitim projektima predviđeno ukupno pet miliona dinara.

Osim što se teško opredeljuju za nastravak školovanja u srednjim školama, deca romske bacionalnosti u malom broju upisuju i fakultete.

“Mnogo mi znači stipendija, jer ću ovaj novac uložiti u svoje školovanje. Odlična sam učenica i sigurno ću nastaviti školovanje upisom na studije, ali nisam još uvek sigurna na koji ću fakultet otići”, rekla je  Miljana Milutinović, učenica treće godine Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović”.

Slabo materijalno stanje porodice jedan je od važnih razloga zašto veliki broj njih odustaje od školovanja.

“Mnogo đaka nema dovoljno novca za školovanje i ova stipendija će mi značajno pomoći. Mene intresuje sektor saobraćaja i voleo bih da studiram u toj oblasti”, naveo je Džamael Ramadanović, učenik srednje škole “12. februar”.

Ovaj projekat se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za poboljšanje kvaliteta života nacionalnih manjina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com