DruštvoEkonomija

STARTAP CENTAR RASPISAO JAVNI POZIV ZA NOVE STANARE: Da mladi ostanu ovde

Startap centar Niš raspisao je javni poziv za potencijalne  stanare koji počinje 29. marta i trajno je otvoren, a prvi presek će biti napravljen 15. maja. Tim povodom je juče održana i konferencija za novinare na kojoj je javnost upoznata sa pravilima javnog poziva, ali i sa uslovima za rad koji su na raspolaganju budućim stanarima. Rad Startap centra je od značaja i za lokalnu zajednicu, grad Niš, ali i društvo u celini.

„Startap centar je osnovan kao zajednička inicijativa Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu i grada Niša i on ima za cilj da mladim, aktivnim ali i svršenim studentima, ljudima koji imaju inovativne ideje omogući da naprave svoj sopstveni biznis i da u idućem periodu od dve godine, koliko traje ugovor izađu na tržište kao vodeće kompanije. Ono što je interesantno to je da se na ovaj način sprečava i „odliv mozgova“, a svim našim inženjerima se daje mogućnost da se bave inovativnim delatnostima, a da ostanu ovde, da ovde plaćaju poreze i doprinose, ali da istovremeno sarađajuju sa svima u svetu. Da ne moraju da idu van Srbije da bi dobro živeli i bavili se poslom za koji su se obrazovali“, kaže Miloš Grozdanović, direktor Startap centra.

Na konkurs se mogu prijaviti timovi koji razvijaju inovativnu ideju i planiraju da pokrenu svoj startap ili već registrovana inovativna tehnološka preduzeća koja posluju manje od dve godine. Konkurs je trajno otvoren od 29. marta 2019. godine, a datum prvog preseka prijava je 15. maj. Naknadni presek radiće se na svaka tri meseca do popune kapaciteta prostora.

Grozdanović je dodao da potencijalnim stanarima Startap centar nudi podsticajno akademsko okruženje.

„Budući stanari dobijaju potpunu infrastrukturnu podršku, mogućnost korišćenja opreme za primenjeni naučno-istraživački rad, mentorsku i savetodavnu podršku u oblasti prava, menadžmenta i knjigovodstva, a fokus je na kontinuiranoj edukaciji i umrežavanju“, istakao  je Grozdanović. „Potencijalni  stanari mogu da iznajme prostor na dve godine koji je prvih osam meseci gratis, osam meseci  plaćaće 240 dinara po kvadratnom metru, a  trećih osam meseci po 480 dinara po kvadratnom  metru. U prvoj godini ugovora nudimo svim svojim stanarima besplatne konsultativne usluge iz oblasti prava, marketinga, menadžmenta  i računovodstva. Tokom celokupnog trajanja ugovora moći će stanari da koriste  konstantne edukacije i treninge kao i opremu za naučno-istraživački rad. Prostora ima za 24 stanara“, ističe Grozdanović.

Startap centar Niš je inkubator za ideje i poslovne poduhvate mladih ambicioznih ljudi, podrška preduzetničkom duhu i razvoju kreativnosti među studentima, kao i inovativnim startap kompanijama u oblasti nauke i naprednih tehnologija na njihovom putu sazrevanja.

„Naša vizija obuhvata doprinos Nišu da postane regionalni centar za dinamičan razvoj inovativnog tehnološkog preduzetništva, internacionalnu promociju projekata i kompanija regiona južne i istočne Srbije, kao i jačanja globalne konkurentnosti celokupne Republike Srbije“, dodao je Grozdanović.

Prema rečima Ivana Pavlovića Srartap centar je osnovan je kao zajednička inicijativa Elektronskog fakulteta i Grada Niša i predstavlja prvi korak ka izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Nalazi se u savremeno opremljenom prostoru na Elektronskom fakultetu čiju je izgradnju pomogla Vlada Republike Srbije.

„Startap centar Niš gradi čvrsto povezanu zajednicu koja dokazuje da su inovacija i kreativnost neiscrpne kategorije u našem gradu“, naglasio je Pavlović.

Ivan Pavlović je naglasio da, ukoliko Niš želi da vrati svoje proizvodne kapacitete, mora da se fokusira u potpunosti na podršku naprednim  tehnologijama, startapovima i onim nekim privrednim granama koje mogu  da ostvare visoki rast koji ni jedna tradicionalna ekonomija ne  može da postigne u kratkom i srednjem roku.

„Ulaganje u napredne tehnologije i podška inovativnim stgartap kompanijama čija rešenja imaju globalnu primenu je izalazak iz ove situacije“, dodao je Pavlović.  „Za mlade ljude moramo da nađemo dobar recept da im pomognemo, a rad u Startap centru je podrška za koju smatramo da je dobra polazna osnova za njih kako bi izašli u svet sa njihovim proizvodima“, zaključio je Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com