Stari Niš

Stari Niš: Osnovano Narodno pozorište u Nišu

Na današnji dan 1887. godine počelo je s radom Narodno pozorište u Nišu.

Teatar koji se tada zvao “Sinđelić” prvu predstavu “Srpski ajduci” iz pera J. Sterije Popovića, davao je u gostionici “Knez Mihajlo”.

Niško pozorište koje je tim izvođenjem započelo rad osnovali su Stevan Sremac, Milorad Petrović, Đoka Protić, Henrih Liler, Spiro Kalik i Stevan Nikšić Lala.

Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić.

Posle Drugog svetskog rata niško pozorište preimenovano je u Narodno pozorište. Od januara 1939. smešteno je u namenski građenom zdanju na Sinđelićevom trgu.

Kako u Pozorištu navode, do sada je tu izvedeno više od 10.000 predstava, a preko šest miliona gledalaca širom Srbije, bivše Jugoslavije i Evrope videlo je predstave u niškom pozorištu.

“Ni veliki entuzijasti i vizionari, kakvi su 1887. sigurno bili osnivači pozorišta „Sinđelić“, dok su izvodili predstave u kafani „Evropa“, ni glumci Niškog povlašćenog pozorišta i Pozorišta Moravske banovine, svi oni, i mnogi drugi koji su ulagali ljubav, veru, talenat, strast, nisu mogli ni da sanjaju da zajedno stvaraju istoriju jedne značajne kulturne institucije, istoriju Narodnog pozorištau Nišu”, navode u Pozorištu.

Od 1939, kada je izgrađena zgrada na Sinđelićevom trgu, pa sve do danas, plejada velikih srpskih glumaca, reditelja i umetnika ostavila je delić sebe na niškoj pozorišnoj sceni.

 “Ostvarili smo saradnju sa mnogim evropskim i svetskim pozorištima i umetnicima, učesnici smo svih značajnih srpskih festivala i dobitnici mnogih nagrada. Na repertoaru naše kuće nalaze se svetski i nacionalni klasici, ali i dela savremenih pisaca i predstave modernog izraza. U umetničkom i estetskom smislu postavili smo visoke standarde i time doprineli kulturnom razvitku grada Niša i potvrdili svoj značaj ne samo na kulturnoj mapi Srbije nego i šire”, kažu.

Ipak, najveću zahvalnost duguju, upravo niškoj publici, jer je volela njihove predstave, divila se omiljenim glumcima, sa kojima se smejala i plakala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com