Društvo

Štamparija u kojoj su radile osobe sa invaliditetom ostala bez poslednjih radnika

Štamparija „Vuk Karadžić“ u Nišu poznata po tome što je u njoj proteklih 55 godina radilo preko pedeset osobe sa invaliditetom, ostala je i bez poslednja tri radnika.

Nakon što je ova svojevrsna zaštitna radionica otišla u stečaj, krajem prošle godine preko 50 osoba sa invaliditetom ostalo je bez posla, a otkaze je u poslednja tri dana dalo i troje preostalih radnika.

Iako su prošle godine u više navrata sada već bivši radnici štamparije apelovali za pomoć preko niških medija gde su naveli da žive na marginama društva i da im posao znači, ne samo primanja, već i smisao života, šansu za posao radnici su morali da potraže na drugom mestu.

„Bili bi srećni da radimo u našim halama gde duva promaja, gde su mašine zastarele, gde retko ko navraća”, istakli su oni tada.

Ranko Filipov, foto: J. C.

Međutim, kako objašnjava doskorašnji vršilac dužnosti direktora te firme Ranko Filipov, krajem prošle godine je 48 radnika sa invaliditetom, kao i petoro radnika bez invaliditeta dalo otkaze uz socijalni program koji je država obezbedila, dok su u poslednjih nekoliko dana to uradila i preostala 3 radnika koja nisu ispunjavala uslove za dobijanje otpremnine.

„Ostavku sam podneo i ja sam“, kaže on.

Problemi ove štamparije sežu godinama unazad, a kako objašnjava i Filipov, radnici nisu imali izbora, jer štamparija odavno ne posluje kako treba.

„Dugovi premašuju 230 miliona dinara, a najveći deo, oko 200 miliona su zaostale zarade. Ne štampa se ništa. Bilo je samo pitanje da li će radnici otići bez otpremnine od 200 evra po godini staža ili sa njom, dok štampariji predstoji pokretanje stečajnog postupka“, priča Filipov.

Kako je ranije isticao nekadašnji direktor štamparije Bratislav Stojković, štamparija bi mogla da opstane da su javna gradska preduzeća i ustanove poverile štampanje samo malog procenata dokumenata koje koriste u svom radu.

Štamparija “Vuk Karadžić” u Nišu osnovana je 1962. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com