Društvo

Srpski naučnik Nikola Tesla dobija spomenik u Nišu. Biće podignut i spomenik prijateljstvu sa Šarm el Šeikom

Sem Spomenika kralju Milanu, Niš će dobiti još dva spomenika. Odlukom Skupštine grada spomenici će biti podignuti velikom srpskom naučiku i pronalazaču Nikoli Tesli i spomenik prijateljstvu između gradova Šarm el Šeika i Niša.

Inicijativu za podizanje spomenika Tesli podnelo je Udruženje stvaralaca Niša „Car Konstantin“, Grad će platiti izradu a spomenik bi trebalo da bude postavljen ispred Naučno-tehnološkog parka. Spomenik prijateljstva između Šarm el Šeika i Niša, inicijativa je guvernera Južnog Sinaja Kalida Fude Sedika u znak prijateljskih odnosa i saradnje između ova dva grada, a biće na kružnom toku pored Naučno-tehnološkog parka.

Adriana Anastasov, gradska većnica

„Već prošle godine smo napravili jednu vrstu ugovora o saradnji sa Šarm el Šeikom, prvenstveno u oblasti kulture. Spomenik gradu Nišu će biti podignut u Šarm el Šeiku, a Šarm el Šeiku ovde u Nišu na kružnom toku kod Naučno-tehnološkog parka“, kaže većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov i dodaje da spomenik Nikoli Tesli neće biti klasična skulptura.

Opozicioni odbornici navode da će podržati ove predloge, naročito kada je podizanje spomenika Nikoli Tesli u pitanju.

„Mi ćemo kao odbornička grupa glasati, pogotovo kad je Nikola Tesla u pitanju, jedno svetsko ime u nauci, ime koje ima divljenje čitavog sveta. Nemamo razloga da ne glasamo za takvu odluku. Što se tiče pobratimstva Šarm el Šeika i Niša, jesmo za to da se prijateljstva šire, pogotovo što je Egipat muslimanska zemlja, mislim da nam je potrebno prijateljstvo sa svim nacijama i religija u svetu“, poručio je Dragoslav Ćirković.

Njegov odbornički kolega podržava podizanje spomenika Nikoli Tesli, ali dodaje da je neophodno da Grad diže spomenike Nišlijama, koje su zadužile ovaj grad.

Ka je spomenik prijateljstvu sa Šarm el Šeikom u pitanju raspoloženje u Skupštini je bilo drugačije. Odbornik Miodrag Stanković je rekao da bi trebalo najpre podići spomenik nastradalom premijeru Srbije dr Zoranu Đinđiću, dok su predstavnici SPS-a rekli da bi trebalo spomenik da dobije i Slobodan Milošević.

“Ja bih samo podsetio da su u našoj državi godinama podizani spomenici Titu, a onda rušeni. U našem gradu promenjen je određeni broj ulica koje su nosile imena narodnih heroja iz Drugog Svetskog rata, pa smo na inicijativu socijalista vratili nazive tih ulica. Imali smo u parku preko puta Gradske kuće situaciju da su sklonjene sve biste narodnih heroja, a ona ponovo vraćene. Prema tome, ja mislim da za političke ličnosti mora da postoji distanca od najmanje 50 godina da bi se dala prava istorijska veifikacija njihovog značaja, da se ne bi od nekoga ogrešili, a drugoga precenili”, zaključio je šef odborničke grupe SPS prof. dr Mile Ilić.

Odbornik Srpske napredne stranke Miloš Banđur rekao je za skupštinskom govornicom da postoji mogućnost da podizanjem jednog spomenika prijateljstva sa jednim narodom, uvredimo druge narode. On je istakao da nije u materijalima pronašao podatak da će oni nama pokloniti spomenik, već samo o dogovoru o spomeniku.

“Juče smo potpisali sporazum, danas podižemo spomenik. Da bi se nekome podigao spomenik moraju da postoje neke  zasluge, neka saradnja zbog čega bi se podigao spomenik”, smatra Banđur.

Grad će uskoro raspisati javnu nabavku gde se traže izvođači radova za Spomenik nenasilja.

Ovaj jedinstveni spomenik trebalo bi da bude visok 10 metara, a njegov glavni motiv biće beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu, koji nije jednostavan za izgradnju.

 

„Tu smo imali malo problema, jer smo morali zbog oblika idejnog rešenja koje je pobedilo, da konsultujemo Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika zbog materijala od kog se pravi, tako da ja mislim da će to biti brzo rešeno, jer imamo idejno rešenje, imamo svu dokumentaciju koju je izgradio Zavod za urbanizam i tu se čeka samo ta saglasnost da bismo mogli da krenemo u realizaciju. Žao mi je što se malo oteglo, jer je to blisko mom srcu. Naročito u ovim trenucima Spomenik nenasilju je nešto što je prekopotrebno i bio bi jedinstven“, dodala je Anastasov.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com