Društvo

Srpski đaci će kroz međunarodnu saradnju predstaviti ruskim đacima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša već duži niz godina od 2015.god učestvuje u međunarodnoj rusko-srpskoj prosvetnoj saradnji u korelaciji između predmeta istorija i veronauka. Bez upliva dnevne politike. Кao i proteklih godina potpisana je nova saradnja sa Osnovnom školom № 11 (MOU OOŠ № 11) iz Šuje Ivanovske oblasti (Ruska Federacija). Projekat je odobren od strane Ministarstva Prosvete Ruske Federacije, a dokument su potpisali direktori pomenutih škola Verica Radenković i Bodrjagina Jelena Borisovna.

 

“Drago mi je da na ovaj način i kroz ovaj doprinos ruski đaci imaju priliku da saznaju i uče o našoj srpskoj istoriji, tradiciji, veri i običajima. Iza nas je preko dvadeset tematskih dokumentarnih filmova iz (istorija i veronauka)”, kazao je nastavnik istorije u ovoj školi Đorđe Bojanić.

Ove školske godine planira se nova međunarodna saradnja sa temama: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, tako će ruski đaci saznati o našem državnom prazniku koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. A ruski đaci će nama prirediti temu: ,,Državna zadtava i grb Rusije”.

“Planiramo da to objedinimo i odradimo kratak dokumentarac na ove temu, koji će biti preveden na ruski jezik, a prezentovaće se na zajedničkom skajp času. Biće dostupan i preko jutjuba kao i svi ostali filmovi”, objašnjava Bojanić.

Drugi deo saradnje biće Slovenski mozaik II (2024.) sa ruskim temama, koji će ruski učenici nama prirediti (i biće prevedeno na srpski jezik). Ovaj zbornik nema komercijalne svrhe, besplatno će biti dostupan svim ljubiteljima slovenskih kultura. Zbornik radova nije politički angažovan, ima kulturološku orijentaciju kao i celokupna naša dugogodišnja saradnja.

Ova saradnja sa ruskim školama traje od 2015.god.

Zanimljiva je priča oko Ruske zastave… u Moskvi, prvi put je zvanično ruska trobojka podignuta na današnji dan 22. avgusta 1991. godine, zamenivši kao državni simbol crvenu zastavu (komunističku) sa srpom i čekićem.

Boje ruske zastave su obrnuto od boja naše zastave, belo-plavo-crvena. Ta zastava podignuta je na prvom ruskom brodu “Orao” u vreme vladavine cara Alekseja Mihajloviča 1667. godine.

Boje na današnjoj ruskoj zastavi imaju simboliku i značenje za svaku boju – bela je označavala Slobodu, plava Bogorodicu pod čijom je zaštitom Rusija a crvena Državnost.

Zanimljiva priča je i kako smo mi Srbi dobili zastavu u bojama plavo-crvena -bela. To je bilo u vreme vladavine Miloša Obrenovića 1835.god.

Protiv toga da kneževina Srbija dobije svoju novu zastavu istu kao što je ruska pobunili su se i Rusi i Turci, pa je knez Miloš u očaju rekao: “Okreni je, bre, naopačke!”.

Prema ovoj priči, crvena boja je predstavljala srpsku zemlju, plava boja srpsko nebo, a bela boja srpsku dušu..

Danas po nekim izvorima, boje takođe imaju značenje, smatra se da crvena boja predstavlja hrabrost, krv i žrtvu, kao i borbu za slobodu. Plava boja predstavlja veru, nadu i nebo, a bela boja simbolizuje čistoću i slobodu.

Postoji još jedna priča kako smo dobili boje na zastavi… . Postoje izvori da su se boje pojavile u srednjem veku, kada su srpski vitezovi nosili crvene, plave i bele odore, priča Đorđe Bojanić.

Plod ove dugogodišnje međunarodne saradnje OŠ ,,BUBANJSКI HEROJI” iz Niša sa Ruskim školama je knjiga RUSКO – SRPSКA MEĐUNARODNA PROSVETNA SARADNJA IZ PREDMETA ISTORIJE I VERONAUКE 2021. god, (otvorite link).

“Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove (koji su titlovani) deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo”, naglašava Đorđe Bojanić.

Izvor Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com