Region

Srednjoškolci Niša i Sokobanje osmišljavaju prepoznatljiv i originalan suvenir ove banje

 

“Dani učeničkog preduzetništva Sokobanja 2018” naziv je međunarodnog takmičenja srednjoškolaca koje se održava u Sokobanji. Manifestaciju organizuju Pravno-poslovna škola iz Niša i srednja škola “Branislav Nušić iz Sokobanje, a tema je “Suvenir za promociju Sokobanje”.

Otvarajući manifestaciju, predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić je rekao da se nada, da će đaci iskazati svoje znanje na najbolji način i da će njihova mašta dati rešenja za najbolji sokobanjski suvenir.

Na konkurs, je prispelo 64 rada iz cele Srbije, a u uži izbor ušlo je njih deset. Najbolji predlog biće izabran ocenjivanjem, a nagrade će pripasti trima najuspešnijim ekipama.

Koliko će srednjoškolcima poći za rukom da osmisle prepoznatljiv i originalan suvenir, koji Sokobanja, i pored višegodišnjih pokušaja, još nema, pokazaće rezultati druge po redu, manifestacije.

Učesnici, organizatori i domaćini se nadaju da će Dani učeničkog preduzetništva postati tradicionalni, tim pre što je upravo u Sokobanji, začeta prva učenička zadruga na Balkanu u prvoj polovini 19. veka.

PRVI SRPSKI MITROPOLIT ZAČETNIK UČENIČKOG PREDUZETNIŠTVA

Želeći da materijalno unapredi obrazovanje đaka u svom rodnom mestu, Mihailo Jovanović, prvi srpski mitropolit, je inicirao sadnju ovog drveća i osnovao prvu učeničku zadrugu na Balkanu.

Zamisao je bila da se pri školi razvije uzgoj svilenih buba, čija je jedina hrana upravo lišće duda. Od njihovih čaura, kokona, pravila bi se sirova svila, koja je i danas na ceni, čijom bi se prodajom obezbeđivala sredstva za školovanje sokobanjskih đaka.

O tome svedoče stoletna stabla duda, u dvorištu stare osnovne škole u Sokobanji. Urbanizacijom ovog banjskog mesta neka stabla su posečena te ih danas, kao uspomena na početke svilarenja i zadrugarstva, ima tek nekoliko.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com