Društvo

SREĆNA SLAVA: Sveti Jovan Krstitelj

Sveti Jovan je jedna od najpopularnijih slava kod Srba, i proslavlja se 20. januara,  a ovaj svetac poznat je po tome što je krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Prema predanju rođen je šest meseci pre Isusa Hrista, na Ivandan. Njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta dugo nisu mogli da imaju dece, pa je zavladala velika radost kada im se rodio sin Jovan.

Predanje kaže da ga je krasila velika moralna čistota, pa se pre mogao nazvati anđelom, nego smrtnikom.

Jovan Krstitelj smatra se zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, gostioničara, nožara, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije.

On je zaštitinik Malte i Jordana, kao i velikog broja gradova širom sveta.

U ponoć, kada počinje dan Svetog Jovana, trebalo bi odabrati jedno jaje i spustiti u posudu s vodom. Ako jaje potone, to znači da je sudnji dan blizu, kaže narodno verovanje.

Za ruku svetog Jovana priča se da je svake godine, na njegov dan, svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad bi ruka Svetog Jovana bila raširena i i to značilo da će godina biti rodna. Kada bi se pojavila  zgrčena, značilo bi da je godina koja je pred nama gladna i nerodna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com