Moja priča

Srđan Savić: Zaljubljenik u film i pisanu reč

Direktor Niškog kulturnog centra po drugi put, prethodno predsednik Gradske opštine Pantelej, Srđan Savić je pre svega zaljubljenik u film, filmsku kritiku i pisanje, jer je po zanimanju profesor srpskog jezika i književnosti. I kada je bio na političkim funkcijamackaže da nikada nije prestajao da piše, jer je to njegova ljubav.

Film, novinarstvo, pisanje

Srđan Savić je završio Filozofski fakultet na studijskoj grupi za Srpski jezik i književnost i delimično je ostao vezan za tu profesiju, bez obzira što je počeo da se bavi i nekim “drugim poslovima”.

“U tom novinarskom i kritičarskom smislu, prve korake sam načinio u akademskom listu “Pressing”, a nakon toga sam objavljivao tekstove u raznim časopisima kao što su “Slovo”, “Niški analitičar”, “Narodne novine”. Posle toga pisao sam tekstove u časopisima koji su se bavili filmom: “Yu film danas”, “Novi filmograf” i napokon “Filaž”, čiji sam glavni odgovorni urednik i danas”, kazao je Niškim Vestima.

privatna arhiva, 2014.

Tokom svog radnog veka, Savić se bavio filmskom i povremeno književnom kritikom. Jedno vreme radio je i kao novinar – izveštač na televiziji “Global” i na Niškoj televiziji (NTV), gde je bio autor priloga iz oblasti kulture i filma.

“Na televiziji “Global” sam bio i novinar i urednik i na kraju i glavni i dogovorni urednik, tako da mogu reći da imam solidno novinarsko iskustvo. Međutim, filmom se bavim u kontinuitetu, znači skoro 25 godina”, proseća se novi direktor NKC-a.

Funkcioner lokalne samouprave

Na pitanje Niških Vesti da li mu je bila teška odluka da preuzme rukovođenje Gradskom opštinom Pantelej, uprkos tome što su mu film i pisanje – ljubav, odgovorio je:

“Ja sam jednostavno bio kandidat SPS-a za to mesto, a kandidaturu sam prihvatio jer sam žitelj te opštine, u nekom smislu sam prepoznatljiv za ljude koji tamo žive, jer tamo živim oduvek. Desilo se da nakon izborne kombinatorike, mesto predsednika moje opštine ide SPS-u, pa iako nisam imao najviše glasova, postao sam predsednik”, kaže.

arhivski snimak

Srđan se tokom svog mandata trudio da bude dobar predsednik, ali dodaje da je  mesto veoma osetljivo i kompleksno jer nema dovoljno široke ingerencije, a od predsednika se očekuje mnogo.

“Vi ste prvi stepenik lokalne samouprave kome se obraćaju sugrađani za komunalne, tehničke, finansijske i sve druge probleme, tako da smo mi bili prvi u  povezivanju građana sa svim ostalim gradskim i republičkim službama koje eventualno mogu da se uključe u rešavanje njihovih problema. Mislim da sam taj posao obavljao na najbolji mogući način i da sam postigao solidne rezultate. U nekim domenima je moglo i više, ali to su date okolnosti  u kojima sam se trudio i snalazio”, kazao je o tom periodu života.

Međutim,  ni taj odgovorni posao nije ga odvukao od onoga čime se do tada bavio.

“Nastavio sam da budem glavni urednik “Filaža”, naravno bez nadoknade i nastavio da se usavršavam kao filmski kritičar. Vodio sam računa da u domenu koji mi najvažniji u životu i koji je vezan za moje profesionalno angažovanje  ostanem maksimalno aktivan”, objašnjava.

Srđan Savić ispred press centra 52. Filmskih susreta

Planovi za Niški kulturni centar

Savić je direktor Niškog kulturnog centra po drugi put, na čelu ove ustanove bio je do 2012. godine. Mada je funkciju preuzeo tek pre neki mesec, pitali smo ga planove.

“Planovu su ambiciozni, ali da bi se ostvarili postoje dva presudna faktora. To je opšta finansijska situacija u našem gradu i želja svih radnika da naprave određene iskorake i učine maksimalne napore kako bi NKC bio jedna od centralnih ustanova kulture jugo-istočne Srbije što je nekada i bio”, kazao je Savić.

Tvrdi da je sve moguće, planovi se odnose i na osnovne i posebne programe ove ustanove i izdavaštva.

“Kada je izdavaštvo u pitanju trudićemo se da dostignemo nivo od 40 knjiških izdanja godišnje koje smo nekada imali. U tu brojku računam i časopise koji su kod nas takođe knjiškog formata. Trudićemo se da imamo mnogo veći broj redovnih programa tokom godine i naravno, gradske manifestacije koje organizujemo da budu organizovane na visokom nivou”, najavio je.

Poruka Nišlijama za 52. Filmske susrete

“Moja poruka Nišlijama je da ostanu uz Festival uz koji su stasavali i koji im je uvek mnogo značio. Niška publika je u mnogim domenima jedinstvena na svetu zbog toga što su projekcije pod otvorenim nebom gde staje i do tri hiljade ljudi. Naravno, želja nam je da publika nastavi da se druži sa glumcima, a glumci su pokazali da vole i cene Niš. Bilo koja nagrada koju dobiju u Nišu je njima dobra refernca u karijeri, a sa druge strane, publika treba da nastavi da pokazuje ljubav prema glumcima. Na nama je da se potrudimo da Festival bude što bolji, i organizaciono i sadržajno, što sve vreme i radimo”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com