Zdravlje

Srbiji NEDOSTAJU krvne grupe A i NULTA pozitivna. U Nišu zalihe stabilne

Rezerve krvi su smanjene zbog manjeg odziva građana u organizovanim akcijama, što je uobičajeno u ovom periodu godine zbog niskih temperatura, učestalih respiratornih infekcija i sezone zimskih godišnjih odmora, saopštavaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.
U Nišu ove dragocene tečnosti ima dovoljno, potvrdio je za Niške Vesti, Ivan Stanojević iz niškog Zavoda za transfuziju krvi.

„Posebno je izražen deficit krvnih grupa A+, 0+ i svih negativnih krvnih grupa. Pozivaju se građani da daju krv i pomognu da se obezbedi kontinuirano i pravovremeno transfuziološko zbrinjavanje bolesnika.Osim u beogradskom Institutu, građani mogu da daju krv u najbližoj službi za transfuziju krvi pri bolničkim i zdravstvenim centrima u svim većim mestima u Srbiji“, navodi se u saoppštenju Zavoda za transfuziju krvi Srbije.

U niškom Zavodu za transfuziju krvi kažu da imaju dovoljno jedinica svih krvnih grupa za naredni period.

„U Nišu je situacija dobra. Imamo dovoljne količine svih krvnih grupa“, kaže Ivan Stanojević iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

Podetimo, Zavod za transfuziju krvi u Nišu obezbeđuje krv za potrebe niškog Kliničkog centra, odnosno za pacijente sa Jugoistoka Srbije.

Svi koji žele dobrovoljno da daju krv u Nišu, to mogu učiniti svakog radnog dana u prostorijama Zavoda za tranfuziju krvi, svakog radnog dana od 8h do 19h i subotom od 8h do 14h.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com