Društvo

Srbija će biti prva evropska zemlja koja će rešiti pitanje građana bez državljanstva?

Gradonačelnica Dragana Sotirovski, ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić i predstavnik visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji, Sufijan Ađali prisustvovali su skupu u okviru informativne kampanje za predstavnike romske zajednice u Oficirskom domu.

Tema sastanka bila je problem nevidljih Roma u društvu.

Oko 20.000 njih koji žive na području Niša upisani su u knjigu rođenih, imaju lična dokumenta i zdravstvenu knjižicu.

„U Nišu danas nastavljamo informativnu kampanju koja se odnosi na veliku akciju koju je država pokrenula pre nekoliko godina. Akcija je važna za građane Srbije, a odnosi se na to da ni jedan građanin Republike Srbije ne bude u poziciji da ne bude upisan u matičnu knjigu rođenih ili da nema lične dokumente i ne zna mu se koje mu je državljanstvo“, kazao je dr Martinović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović kazao je da prema izveštaju Ujedinjenih nacija 2020. godine u neformalnim naseljima u našoj zemlji je živelo je svega 253 lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih i nisu posedovala lična dokumenta.

“Sada je taj broj znatno manji jer se radilo na sistemskom rešavanju problema, čime je Srbija postala primer dobre prakse u regionu “, istako je Martinović.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da je Niš kao Grad dosta uradio na podizanju kvaliteta života pripadnika romske nacionalnosti.

“U proteklih godinu i po dana zaposlili smo pripadnike romske nacionalnosti sa visokom stručnom spremom  u gradskoj upravi, grad stipendira romske srednjoškolce i pomažemo na sve načine. Jedan smo od gradova potpisnika za suzbijannje dečijih brakova koji jesu primećeni i u našim mahalama, a ono što smo kao Grad učinili i time napravili iskorak to je da prvi put u skupštinskom sazivu imamo pripadnika romske nacionalne manjine“, kaže Sotirovski i dodaje da prema nezvaničnim podacima, u nekoliko mahala u Nišu živi oko 20.000 Roma.

Prema rečima predstavnika Visokog komesara Ujedinjenih nacija (UNHCR) u Srbiji, Sufijana Ađalija, ljudi bi trebalo da shvate da je bitno da se prijave za lična dokumenta kojima mogu da ostvare prava i da znaju svoje obaveze, ali i da bi Srbija mogla da bude prva evropska zemlja koja će rešiti pitanje građana bez državljanstva.

„Na ovaj način se građanima Srbije pokazuje vidljivost  nacionalne zajednice koja ima veliki doprinos na mnoge sfere živote u Srbiji, ali je ovo borba i za svakog pojedinca i njegovo prepoznavanje. Naš zadatak je stalna anfirmacija kako romske zajednice tako i pojedinaca“, priča Zoran Pašalić, zaštitnik građana Republike Srbije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com