Društvo

Sotirovski: Pomoćnici gradonačelnika moraće da kažu gde žele da rade

U niškoj Gradskoj kući našli su se sa jedne strane republički inspektori iz svih deset ministarstava i sa druge strane predstavnici grada i gradske uprave, a cilj sastanka je bio da republički inpektori ukažu na neke propuste u radu gradske uprave, ali i da se usklade stavovi po tim pitanjima, pronađu rešenja i sve stavi u zakonske okvire.

Ono što se na sastanku čulo je da se rešenja za probleme očekuju vrlo brzo jer, kako su inspektori istakli, poučeni praksom,  grad svestan tih grešaka, saradnja među njima postoji i propusti se vrlo brzo rešavaju.

Jedan od najvećih problema na koji su inspektori ukazali odnosi se na rad same gradske uprave, a naveli su da ima previše sekretarijata kao  previše rukovodioca, da neki od zaposlenih nemaju odgovarajući stepen obrazovanja za posao koji obavljaju. Inspektiri su, svako iz svoje oblasti, govorili o nepravilnostima sa kojima se sreću na terenu i koji se moraju rešavati zarad građana i njihove sigurnosti, ali i zaštite.

Inače, satankom sa predstavnicima uprave Niša završena je akcija „Karavan“ koja je pokrenuta na inicijativu Dragane Sotirosvki, načelnice Nišavskog upravnog okruga.

Foto: Niške Vesti; Dragana Sotirovski

„Gradska uprava je svesna svih problema o kojima je danas bilo reči, ali da se oni ne rešavaju odmah jer jednostavno kradu vreme, a onda kada se ukaže na taj problem, on bude brzo rešen“, kazala je Dragana Sotirovski.

„Inspektori su ukazali na  probleme u funkcionisanju gradske uprave i sasvim sam sigurna da će oni brzo biti uklonjeni. Ovo je zdrava debata tim pre što  rešavanjem probelama na koje se ukazalo građani biti najzadovoljniji“.

Najviše pažnje je na sastanku su privukle primedbe koje se odnose na funkvionisanje grada, gradonačelnikovog kabineta, grdaske uprave, a upravo su to pitanja kojima će inspekcijske službe u budućnosti najvaiše pažnje posvetiti.

„Naši inspektori će insistirati na tome da pomoćnici gradonačelnika ubuduće budu u stalnom radnom odnosu u gradu. Ne mogu više dva dana da budu negde tamo, a onda dva dana u gradu ili, sat vremena na jednom poslu, a sat vremena na drugom. Naložiće im da stalno budu zaposleni u gradu i da budu pravi pomoćnici, sviđalo se to nekome ili ne“, naglasila je Sotirovski.

Što se tiče funkcionisanje sekretarijata, a na sastanku se čulo da gradska uprava ne funkcioniše onako kako bi trebalo da bude po zakonu.

„U tom smislu ima nekih radnika koji su raspoređeni na pojedina mesta bez određenih uslova, a misli se, pre svega, na školsku spremnu i na stručnost i broj provedenih godina na tom radnom mestu. Sve su to problemi koje su naši inspektori videli i doneće rešanja da se to u najkraćem roku ispravi“, istakla je načelnica Nišavskog upravnog okruga i dodala:

„Pred novu godinu opet ćemo biti ovde da vidimo da li će sve primedbe biti ispravljene, a sudeći po dosadašnjem iskustvu inpekrora to će biti urađeno u vrlo kratkom roku“.

Dragana Sotirovski je dodala da to ne znači da će biti otpuštanja u gradskoj upravi.

„Biće preraspodele. Država je donela određenu kvotu za grad Niš, odnosi se i na javna preduzeća i ustanove, tako da će unatar samih uprava i preduzeća, gde se, kako smo čuli, pojavljuje interno tržište, što znači da internim konkurisima preko javnih preduzeća, neko vrlo brzo može da dođe do gradske uprave, što nije po zakonu i to mora da se vrlo brzo reguliše. Biće urađena i preraspodela posla da svi imaju šta da rade za sve radne sate u danu“.

Prema rečima gradonačelnika Darka Bulatovića grad će u što kraćem vremenu ukloniti sve primedbe na koje su inspektori ukazali.

Foto: Niške Vesti

„Sve primedbe koje su iznete na rad Gradskog veća odnose se na usvajanju pravilnika gradskih opština i već smo ustanovili da se samo jedan pravilnik nalazi na čekanju radi konsultacija između gradske optine i veća.Sve ostalo je u skladu sa zakonom i procedurom. Dva pravilnika su usvojena, dva nisu pristigla“, kazao je Bulatović.

Prokometarisao je i status svojih pomočnika.

„Kada se radi o pomoćnicima gradonačelnika koji moraju da budu  u stalnom radnom odnosu rešenje će biti pronađeno vrlo brzo. Dva pomoćnika će se morati da se izjasne  da li će na mesto profesora ili će biti na mestu mojih pomoćnika.Po tome će biti postupljeno odmah“, naglasio je gradonačelnik Bulatović

Gradonačelnik Bulatović je dodao  da su ovakvi sastanci od značaja i za grad i za rad inspekcija.

„Korisno je da republički inspektori razgovaraju sa gradskim strukturama, da kroz razmenu iskustava, diskusije i konsultacije sa nama, a da sve mora da bude po zakonu i da svi moraju tako da postupaju, to je posledica. Radi razjašnjenja mnogih pitanja ovo su vrlo značajni susreti“, zaključio je gradonačelnik Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com