Region

Sokobanja obara sve rekorde po broju turista

Sokobanja je u 2017. godini imala više od 120.000 gostiju, a oni su ostvarili preko milion noćenja, što je po zvaničnoj statistici povećanje broja turista za 20,6 odsto u odnosu na 2016. godinu, izjavio je direktor Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković.

On je rekao da je broj turista u Sokobanji povećan zapravo za 39 odsto, kada se uzmu u obzir i neprijavljeni gosti.

“Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u Sokobanji je prošle godine realizovano 31.500 subvencionisanih vaučera za odmor što je otprilike jedna trećina svih izdatih vaučera”, kazao je Milenković i da je podsetio prošle godine izdato ukupno 100.000 vaučera.

Vaučeri, dodao je on, predstavljaju značajnu podršku razvoju turizma u Sokobanji ne samo kada je u pitanju broj gostiju i noćenja već i kada je u pitanju produžetak sezone koja sada počinje sredinom aprila i završava se sredinom novembra.
Prema Milenkovićevim rečima, sa 244 objekta prijavljenih za boravak gostiju sa vaučerima, Sokobanja prednjači u našoj zemlji.

“Reč je o ozbiljnim kapacitetima, kada se uzme u obzir da svaki od tih objekata ima u proseku 50 do 60 ležajeva”, istakao je Milenković.

On je kazao da je 2017. godina bila rekordna za Sokobanju po ukupnom broju gostiju ali i po broju turista iz inostranstva kao i po prihodima od boravišne takse, a ove godine se očekuje obaranje već postignutih rekorda.

“Možemo da oborimo rekorde jer smo već u januaru i februaru ove godine imali rast broja turista za 35 odsto. Sudeći po broju rezervacija za naredne mesece, očekuje nas sjajna godina”, naglasio je Milenković.

Kako je rekao Milenković, turiste u Sokobanji dočekaće ove sezone rekonstruisane ulice i rekonstruisana vodovodna mreža, i nova letnja pozornica “Vrelo”.

“Taj impozantan objekat imaće veliku i malu scenu i tri jezera od kojih će se najveće zimi pretvarati u klizalište. Izgradnjom “Vrela” dobićemo i novu, kompletno uredjenu ambijentalnu celinu za celodnevni boravak”, izjavio je Milenković.

On je kazao da je otvaranje najsavremenije letnje pozornice planirano za 21. jun kada se obeležava 181. godišnjica organizovanog turizma u Sokobanji i kada se proslavlja dan opštine.

“Ključne manifestacije – rok i haus festival “”Green Heart Fest” i Prva harmonika Sokobanje sigurno će biti održane na novoj pozornici”, izjavio je Milenković.

Izgradnju pozornice “Vrelo”, kazao je Milenković, sufinasirali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i opština Sokobanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com