Kultura

Sofija i Beograd iz ugla fotografa iz Srbije i Bugarske

„Primenjena nostalgija“ naziv je izložbe fotografija koja će biti otvorena 29. juna u 13 časova u velikoj sali Oficirskog doma. Reč je o četrnaestoj ediciji koja je posvećena Srbiji i Bugarskoj, odnosno njihovim prestonicama Beogradu i Sofiji.

Postavku čine fotografije autorke iz Srbije Dragane Udovičić, koja je boravila u Sofiji tokom aprila ove godine i fotografisala mesta, događaje, scene i ljude koji su je podsetili na Beograd.

Istovremeno, autor iz Bugarske Hristo Rusev posetio je Beograd i fotografisao sve ono što u Srbiji pepoznaje kao svoje.

 

Fotografije ovo dvoje umetnika početkom meseca su prikazane na izložbi u Galeriji “Akademija” u Sofiji, a potom i u prostoru Narodne banke Srbije u Beogradu.

Projekat “Primenjena nostalgija”, koji realizuje Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa organizacijom Mladi ambasadori, zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz države predsedavajuće EU. Osnovna ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena dve zemlje, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa Evropskom unijom.

 

U prethodnih nekoliko godina organizovane su izložbe umetničkih fotografa iz Estonije, Malte, Slovačke i drugih zemalja koje su predsedavale Evropskoj uniji.

Izložbu u Oficirskom domu će, kako je najavljeno, otvoriti v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Tamara Delić, ambasador Republike Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i autorka izložbe Dragana Udovičić.

Nišlije će postavku moći da pogledaju do 8. jula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com