Društvo

Sodadžija – Poslednji čuvar pravog ukusa

Stari zanati nas polako, ali sigurno, napuštaju. Postoji svega nekoliko kulltnih zanata koji su se održali u Nišu, ne samo u Nišu, već i u celoj državi. Mnogi ne pamte zanimanje sodadžije, a klakere su pili od najranijeg detinjstva.

Upravo u našem gradu postoji, možda i poslednji, sodadžija i čuvar starih ukusa i vrednosti. Ekipa Zgubidana otišla je do njega da sazna kako se pravi klaker.

“Danas se ovaj posao veoma teško održava. Traže od nas da proizvodnja bude industrijska, da nije stari zanat. Da bi držao sodaru moraš da imaš tehnologa, moraš da imaš mašine, sve ostalo. Ranije se to radilo ručno” – rekao je Dragan Petković, vlasnik sodare.

Dodao je da su ljudi i dalje željni dobrog klakera, iako on sada ne radi maloprodaju, jer se ne isplati. Međutm, ljudi mogu da dođu i probaju klaker direktno nakon proizvodnje.
Da bi održao svoj zanat i sprečio ga odlaska u zaborav, počeo je sarađuje sa kafićima i kafanama, jer kako kaže na taj način će barem ljudi piti kvalitetan klaker.

Kako se pravi klaker?

Opširnije na Zgubidan.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button