Društvo

Slatko od ljutih papričica oduzima dah

Bubanjska pijaca na Paliluli pretvorila se u izložbeni prostor tegli napunjenih zimnicom, slatkom ili slanom zimnicom. A svaka tegla je bila malo remek delo mašte niških i domaćica iz još nekoliko gradova u okolini Niša koje su došle da se takmiče.

Nakon razgledanja tegli nikome više nije bilo važno ko je pobednik, jer su svi koji su se našli na Bubanjskoj pijaci pobednici na svoj način. Pažnju ljubitelja ove manifestacije čiji je organizator Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslanika Niša, a pokrovitelj Gardska opština Palilula, izlagače je posetio i predsednik Aleksandar Ždrale sa sardnicima. Posetioci nisu mogli da ostanu ravnodušni kada su videli tegle sa neobičnim natpisima i neobičnom sadržinom.

Foto: V.P.

Da slatko i ljuto mogu da daju dobru kombinaciju koja golica vaša nepca pokazala je Tatjana Šljivić koja je svima preoručila slatko od ljutih papričica.

„Pravi se od ljutih papričica, čeri paradajza i grožđa i bez konzervansa. Sve je prirodno. Skoro nam je u etno kući bila grupa Austrijanaca. Kada su probali ovaj specijalitet nisu mogli da se načude njegovoj lepoti, ukusu koji se dobije spajanjem ljutog i slanog“, priča Tatjana.

Nije tu kraj iznenađenjima sa kojima su se posetioci manifestacije juče sreli na Bubanjskoj pijaci. Šarene tegle privlačile su poglede, a ono što se nalazilo u njima golicalo je maštu sladokusaca. Ko nije čuo za bamnju mogao je da vidi kako ona izgleda u osušenom ili pastarizovanom obliku.

„Spremila sam konzerviranu bamnju, ali ona može i da se suši“, kaže Zorica Petruševski iz Udruženja makedonaca „Vardar“ u Nišu koji ne propuštaju ovakva takmičenja, kažu više da se pohvale makedonskim specijalitetima nego da dobiju nagrade, ali i one dođu nekako spontano.

A šta je bamnja je povrće. Nešto kao boranija koja liči na papriku. Može da bude osušena ili da se čuva u teglama, a kažu, skupa je.
Makedonci se hvale i svojim ajvarom. Zašto i ne bi. Blage Petruševski kaže da je glavna tajna dobrog ajvara u njegovom kuvanju.

„Pravi ajvar se pravi samo od paprika koje se melju, a onda se prže na jakoj vatri sa uljem“, kaže Blage Petruševski, ali je tu karaj recepta. „Ostalo je tajna jer svi veliki majstori kulinarstva imaju svoje male tajne“,dodaje kroz smeh.

Nada Piperković se drži starih i oprobanih recepata, a neke od njih je ponela iz detinjstva gledajući svoju baku kako priprema poslastice za zimu. Njoj je već sedamdeset i kusur godina, ali ne odustaje da priprema zimske poslastice. Na njenoj tezgi novo iznenađenje, pasterizovana prepeličja jaja.

„Jaja se kuvaju preko dva sata sa začinskim travama i lukom i to su prirodni konzervansi. To je takozvano jevrejsko juvanje jaja i to sam naučila od bake. Mogu da stoje koliko želite“, kaže Nada. „Dodaje da su tako u vreme rata zarobljenicima porodice slale jaja“.

Foto: V.P.

Za tezgom koja „cveta“ stoji Nakica Antić. Ona je majstor da njene tegle privuku svačiju pažnju. U teglama se nalaze cvetovi napravljeni od povrća. Milina je gledati, a mnogi se zbog te lepote ne usude ni da orvore teglu, pa tako zimnica traje duže.

A pored zimnice, ajvara, paprike, slatka do svakojakog voća pa i povrća, videlo se da može, tu su i likeri. Za svakoga po nešto.

„Ove godine imamo veliki broj takmičara i drago nam je zbog toga. Tu je njih oko stotinak sa juga Srbije, a ozloženo je preko hiljadu tegli sa slatkom i slanom zimnicom“, kaže Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslanika Niša. „Cilj ovog takmičenja je da naši sugrađeni mogu da dobiju neki nov recept od iskusnijih domaćica“.

Na kraju izložbe proglašeni su i pobednici, a jedna od njih je i za stare i zaboravljene recepte, a sigurno ih je bilo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com