DruštvoHronika

Skupština Srbije bez odgovora na predlog porodica nastradalih rudara da se formira Anketni odbor

Narodna skupština još nije odgovorila na predlog porodica osmorice rudara stradalih u rudniku “Soko” da se formira Anketni odbor koji će razjasniti okolnosti koje su dovele do nesreće 1. aprila prošle godine, rekao je danas pravni zastupnik porodica Bratislav Stojanović.

“Prošle su tri nedelje od podnošenja predloga, a nismo dobili nikakvo obaveštenje, niti imamo saznanja da se predmet našao na dnevnom redu republičkog parlamenta. To nas nije obeshrabrilo, idemo dalje, nastavljamo pravnu borbu”, rekao je Stojanović.

Stojanović je kazao da je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu prihvatilo njegov predlog da se saslušaju svi rudari, njih dvadesetak, koji su radili u rudniku “Soko” te noći kada se nesreća dogodila. Prema njegovim rečima saslušanje rudara počeće 5. maja.

“Želim da ih ispitam kakva je bila situacija u rudniku pre nesreće, da li je neko od njih prijavljivao neke nepravilnosti i povećane koncentracije metana u vazduhu”, izjavio je Stojanović.

On je podsetio da je u u toku novi istražni postupak o nesreći u rudniku “Soko”, nakon što je OJT u Aleksincu dva puta donosilo odluku da nikoga krivično ne goni za pogibiju rudara. Aleksinačko OJT je najpre jula prošle godine donelo odluku u kojoj je navedeno da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.
Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon toga avgusta predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, ali je aleksinačko tužilaštvo početkom januara ove godine saopštilo da je ta krivična prijava odbačena jer “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.
Na konfereniciji za medije održanoj 6. aprila porodice nastradalih rudara najavile su da neće odustati od borbe da neko snosi odgovornost za nesreću u kojoj su ostale bez svojih supruga, očeva i sinova.
U nesreći u rudniku „Soko” koja se dogodila u ranu zoru, pred završetak treće smene, od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana stradali su rudari Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović. Svi su bili članovi takozvane “Aleksinačke rudarske brigade”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com