Politika

Skupština izabrala članove Upravnih i Nadzornih odbora gradskih ustanova

Upravni i Nadzorni odbori 18 gradskih ustanova dobili su danas nove članove glasanjem na sednici Skupštine grada, a na predlog Odbora za imenovanje.

Odbornici opozicije glasali su protiv kandidata koje je predložio Odbor za imenovanje, a uz obrazloženje da je članstvo u Upravnim i Nadzornim odborima ustanova prvobitnim dogovorom sa vladajućom koalicijom bilo dato opoziciji.

Šef odborničke grupe „Niška inicijativa“ Srdjan Nonić rekao je da su predstavnici opozicije skoro obavešteni da im vladajuća koalicija oduzima mandate u Nadzornim odborima.

„Dom zdravlja, ATD, Sportski centar „Čair“, skoro sve ustanove su imale članove iz redova opozicije i to je bilo jako dobro jer je to bila malo bolja kontrola vlasti. To je sve jednim potezom vladajuće koalicije obrisano, a da nismo dobili nikakvo obrazloženje. Navodno, opozicija je odugovlačila sa slanjem predloga za članove. Medjutim, toga uopšte nije bilo, nije bilo razgovora, nije nam dat nikakav rok“, izjavio je Nonić.

On je istakao da članstvo u Upravnim i Nadzornim odborima ne nosi nikakvu nadoknadu već omogućuje uvid u rad ustanova.

Odbornik odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović rekao je povodom izbora za članove Upravnih i Nadzornih odbora da ovakva situacija nikada u Nišu nije bila.

„Mi smo samo tražili jedno mesto u Nadzornom odboru Doma zdravlja, ali ga nismo dobili. Predlagali smo za to mesto doktora ekonomskih nauka kako bi pronašao onih 20 miliona dinara koje su se zagubili prilikom uredjenja te ustanove“, izjavio je Jovanović.

On je izneo zamerku i na to što je za člana Nadzornog odbora Apotekarske ustanove u Nišu izabran čovek koji je 12 godina držao radnju za servisiranje i popravku mobilnih telefona, dok je za člana Nadzornog odbora u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika izabrana žena koja se bavila vodjenjem hipermarketa.

„Za člana Nadzornog odbora Sportskog centra „Čair“ kandidovali ste penzionera, a za predsednika Upravnog odbora šefa službe obezbedjenja, iako toj ustanovi trebaju stručni ljudi koji će se izboriti za njen bolji status, a ne da zaposleni primaju platu po 20.000 dinara. Za člana Nadzornog odbora Zavoda za plućne bolesti predložili ste referenta odbrane u JKP „Naisus“. Kakve to veze ima sa Zavodom? Imate 25.000 članova u stranci, a da li vam je ispravan kriterijum izbora članova Upravnih i Nadzornih odbora“, istakao je Jovanović.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur kazao je da izborom predloženih članova za Nadzorne i Upravne odbore nije prekršen ni jedan zakonski uslov.

„Nigde ne postoji obaveza skupštinske većine da u Nadzorne odbore uključi predstavnike opozicije. Ovo je prva vlast koja ume samu sebe da kontroliše, što smo i pokazali i dokazali. Za razliku od perioda od 2000. do 2012. godine kada ni jedan predstavnik izvršne vlasti nije odgovarao niti je protiv bilo koga bio pokrenut bilo kakav postupak, od 2012. godine imamo jednu sasvim drugu praksu. Vlast je protiv mnogih svojih predstavnika za koje se sumnja da su počinili krivična ili druga dela pokrenula postupak“, izjavio je Bandjur.

On je kazao da je njegovo uverenje da se opozicija dosadašnjim ponašanjem u Skupštini grada Niša nije kvalifikovala da dobije mesto u Nadzornim i Upravnim odborima. Očekivali smo, dodao je Bandjur, mnogo konstruktivniju opoziciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com