Društvo

Školu fizike na PMF-u ove godine pohađalo 150 srednjoškolaca

Škola fizike koju organizuje Departman za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu je završena za ovu školsku godinu, a na ovom fakultetu će učenicima koji su pohađali ovu školu biti uručene diplome, ali i njihovim nastavnicima koji su ih animirali da postanu deo cele priče u čijem se centru nalazi fizika. Za kraj ovogodišnje Škole fizike pripremljeno je i jedno popularmo predavanje iz fizike.

„Školu fizike smo ove školske godine organizovali za učenike srednjih  škola koju je pohađalo oko 150 đaka,  uglavnom iz  niških gimnazija i dve stručne škole, Medicinske i Elektrotehničke ‘Nikola Tesla’ “, kaže profesor dr Ljubiša Nešić sa Departmana za fiziku i predavaču Školi. „Ovo je svojevrstan povratak fizike među srednjoškolcima koje privlači ova naučna oblast jer je Škola, koja je radila pre desteak godina, neko vreme bila obustavljena. U to vreme je Škola fizike dala izuzetne rezultate pa smo iz tog razloga odlučili da je obnovimo i to se pokazalo dobrim“.

Da je Škola fizike potrebna srednjoškolcima na način na koji se organizuje potvrdio je i broj polaznika, ali i broj dece koja se po završetku osnovne škole opredeljuju za upis u specijalizovano odeljenje za darovite fizičare u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Foto: V. P.

„U radu Škole smo se vodili idejom da se učenici upoznaju sa tim kako fizika funkcioniše i da to nisu samo priče  koje čuju u školama. Osim toga škole često nemaju adekvatnu opremu i laboratorije za ekperemente iz fizike pa se iz toga izrodila ideja da učenici dođu  na fakultet. Razumevanje fizike je uvek jednostavnije kada se vidi da ona ima onaj značajni eksperimentalni aspekt. Mislimo da je dobro to što smo učenicima ponudili da se u slobodno vreme bave pitanjima nauke i da vide kako to izgleda sa druge strane katedre“, kaže Nešić.

Među ovogodišnjim polaznicima škole nalazili su se i Tijana Predić kao i njen drug Petar Krstić iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Oboje su od jeseni učenici drugog razreda ove niške gimnazije i pripremaju se za takmičenja iz fizike, pa im ovakav način rada u tome pomaže.

„Za fiziku sam se zainteresovala još u šestom razredu osnovne škole kada sam se prvi put srela sa njom. Sada pokušavam na svaki način da saznam što više o fizici. Kada sam od nastavnika čula da postoji Škola fizike odmah sam se prijavila. Posebno su me obradovale laboratorijske vežbe koje, na žalost,  ne mogu da radim u  svojoj školi jer nemamo dovoljno laboratorisjke opreme za sve vežbe. Tu su i računske vežbe koje nisu klasične i ne radimo ih na časovima u školi. Fizika je u ovoj Školi prestavljena na jedan poseban način, za nas jako  prihvatljiv, koji razbija uverenja o tome da je ova nauka „nešto strašno“. Fizika je svuda oko nas samo je potrebno da je prepoznamo“, kaže Tijana.

Petar dodaje da je posebno oduševljen eskperimentima koje rade.

„Meni su najinteresantnije eksperimentalne vežbe sa kojima se ranije nismo sretali. Najzanimljivija mi je vežba Obernegov točak kojim sam očaran. Radimo i zadatke što je odlična priprema ukoliko želimo da se takmičimo iz fizike“, dopunjuje Petar Tijanu.

Oboje bi rado nastavili da pohađaju Školu fizike i u narednoj školskoj godini, a da interesovanja među srednjoškolcima za ovu nauku postoji potvrđuje i broj polaznika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com