DruštvoVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: Broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja je u padu (VIDEO)

Prema podacima Policijske uprave u Nišu, na teritoriji koju pokrivaju, broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u padu. U toku 2019. godine bilo je za 36% prijavljenih slučajeva manje, nego 2018. godine.

Dragana Žikić, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici, ističe da je među maloletnicima najčešće zastupljeno emocionalno ili psihološko nasilje, a u manjem obimu je fizičko nasilje.

“Ogleda se u dobacivanju, izrugivanju, nazivanju, a ređe se dešavaju slučajevi gde imamo fizičko nasilje, ali neznatnog obima kao što je gurkanje i slično”, kaže Žikić.

Prema podacima PU u Nišu, kada je u pitanju fizičko nasilje tu prednjače dečaci dok su devojčice u mnogo većem broju zastupljene kada je u pitanju psihološko, odnosno emocionalno nasilje, a starosna struktura nasilnika jesu stariji razredi osnovne škole i srednja škola.

Od 2002. godine u niškim školama uveden je institut školskog policajca, koji podrazumeva prisustvo uniformisanog policijskog službenika u prostorijama škole. To je, ističe Dragana Žikić, umnogome pomoglo bezbednosti dece u školi i oko nje.

“Praksa je pokazala, iskustva su pokazala da je to znatno poboljšalo bezbednost dece u školi i oko škole, jer policajac je tu, prisutan je, uvek je dostupan deci i roditeljima. Tu su i stručne službe koje pokazuju veliko zadovoljstvo što je policajac tu i imaju dobru saradnju”, objašnjava Žikić.

Prevencija je vrlo važna kada je u pitanju vršnjačko nasilje.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećuje posebnu pažnju preventivnom radu policijskih službenika sa ciljem da ne dođe do vršnjačkog nasilja. Policijski službenici sa velikim iskustvom bili su dostupni deci da postave pitanja. Pored samog predavanja, pored prezentacije određenog materijala, bili su tu da učenike pouče kako da izbegnu takve konfliktne situacije, kako da se zaštite ukoliko se nađu u nekoj takvoj situaciji, kako da prepoznaju oblike nasilja i učenici su bili veoma zainteresovani, posećenost je bila dobra”, kaže Dragana Žikić.

Ukoliko se javi problem učenici bi trebalo da se obrate starijima, a da ne rešavaju sami te konfliktne situacije, što, kako ističe, nikako nije dobro.

Pored radionica, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizuje i edukacije maturanata srednjih škola o prevenciji nasilja, kao i, već tradicionalnu, akciji “STOP! Svi na sport”.

U rešavanju nasilnih situacija policijska situacija je brza i efikasna.

“Postupa se u skladu sa Zakonom i protokolima koji propisuju način postupanja u takvim sutacijama, a o svakom deliktu ili prijavi obaveštava se tužilac za maloletnike”, ističe Žikić.

Maloletnicima se smatraju lica od 14 do 18 godina i oni su krivično i prekršajno odgovorni.

“Prema njima se preduzimaju sve mere i radnje sklono policijskim ovlašenjima i skodno Zakonu o maloletnim počiniocima krivičnih dela. Kako i na koji način, zavisi od samog delikta koji se desio, da li ima elemenata prekršaja, klivičnog dela ili je u pitanju neka situacija koja je neznatan sukob koji nema tih elemenata”, kaže Dragana Žikić, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici.

U svim slučajevima podnosi se izveštaj tužiocu za maloletnike ili Centru za socijalni rad radi preduzimanja svih mera iz njihovih nadležnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com