Društvo

Sindikalisti u 2017. za više novih radnih mesta i ulazak u privatna preduzeća

Ova godina je bila teška za radnike u Srbiji, kao što je to svaka koja je izborna, jer se pare troše za izbore, umesto za aktivnosti, rekao je na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Niša, predsednik SSSS, Ljubisav Orbović.

„Pozitivno je to što je povećan nivo investicija, otvorene su neke fabrike, ali ne ulazeći u to da li je statitistika tačna, broj nezaposlenih je i dalje veliki. Pozitivno je i to što je minimalna zarada povećana posle dve godine za 7,6 odsto i iznosi 130 dinara, kao i plate u javnom sektoru, mada je to povećanje na realno niskom osnovu, pa ne možemo reći da je materijalni položaj radnika ozbiljnije poboljšan“, rekao je Orbović.

U Savezu samostalnih sindikata iz Niša ističu da je najbitnija borba za nova radna mesta, ali i pravo na sindikalnu aktivnost.

Trenutno u Nišu ima oko 9.000 članova, što je veliki pad, dok ih je u Srbiji 300.000, rekla je predsednica Saveza samostalnih sindikata iz Niša, Olivera Bobić.

„Sindikat mora da nađe način kako da uđe u privatna preduzeća, tako i kod stranih investitora koji zapošljavaju veliki broj radnika. To je najvažniji zadatak za narednu godinu, jer je Niš univerzitetski centar i morao bi da se poveća broj investitora koji će upošljavati visokoobrazovane kadrove“, dodala je Bobićeva.

Predstavnici SSSS su podsetili da sindikalci učestvuju u izradi više zakona – o radu agencija za privremeno zapošljavanje, mirnom rešavanju radnih sporova, kao i zakona o štrajku kako bi ih poboljšali.

„Sindikalni predstavnici će nastojati da poboljšaju te zakone, kao što smo to uradili i sa Zakonom o radu, na koji smo podneli amandman kojim je predviđeno da zaposlenom koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme, radni odnos ne može prestati dok je privremeno sprečen za rad. To znači da mu se radni odnos na određeno vreme produžava do isteka privremene sprečenosti za rad odnosno bolovanja. Time bi bila sprečena samovolјa poslodavca da može dati otkaz ili odbiti da produži ugovor o radu dok je zaposleni na bolovanju, kao što se nedavno desilo samohranoj radnici, zaposlenoj u „Juri“, dok je bila na bolovanju zbog lečenja od karcinoma“, rekao je Orbović u Nišu.

Govoreći o inicijativi poslodavaca da se smanje porezi i doprinosi za rad, Orbović je rekao da je to neprihvatljivo za sindikat, jer to znači da će penzije biti manje, a zdravstvo sve skuplje i lošije, i da zbog toga radnicima neće biti povećane plate.

Orbović je zaključio da naredna godina neće biti laka i da predstoji dalja borba sindikata za očuvanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, jačanje socijalnog dijaloga i nastavak borbe za očuvanje postojećeg članstva i dalje učlanjavanje, posebno mladih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com