DruštvoZdravlje

Sina prvi put video 3 meseca po rođenju, nakon što mu je lekar iz Niša povratio vid

Kada je pre dve godine zbog krvarenja u oku i visokog krvnog pritiska izgubio vid, najpre na desnom, a zatim i na levom oku, Siniša Jovanović iz Gnjilana nije ni sanjao da će jednog dana ponovo moći da čita, vozi automobil ili ugleda svog malenog sina Stefana.

Nakon što su mu lekari na Kosovu davali samo najgore prognoze, bio je, kaže, na korak da odustane od borbe sa invaliditetom koji ga je zadesio. Međutim, kada je pre sedam meseci dobio sina, želja da ga vidi kako raste ulila mu je snagu i povratila želju za borbom i tada je rešio da potraži pomoć stručnjaka van Kosova.

„Čuo sam za nekog mladog oftalmologa iz Niša i rešio da dođem na pregled. On je odmah zakazao operaciju. Toga dana mi je obećao da ću dan nakon operacije moći da vidim dete i tako je i bilo. Kada sam dan nakon operacije sklonio zavoj sa levog oka, video sam svog sina. Bio je baš onakav kakvim sam ga mesecima zamišljao u svom mraku“, priča Jovanović.

Iako je za desno oko bilo prekasno da se bilo šta uradi, na levom oku lekar je uspeo da mu povrati čak 90 posto vida, što mu je omogućilo da ponovo funkcioniše gotovo potpuno normalno i da, što je najvažnije, može da gleda svog sina kako pravi prve korake.

U ovom slučaju, Jovanović nije sam. Procenjuje se da u Srbiji ima 12.000 slepih i teže slabovidih osoba, a kako objašnjavaju stručnjaci, čest uzrok gubitka vida jesu i dijabetes i glaukom.

Ivan Stević iz Niša, dijabetičar je od svoje devete godine. Kako je bolest uznapredovala, ostao je bez vida pre nešto više od četiri godine.

„Početkom 2013. godine na desnom oku je totalno opao vid, a levo je funkcionisalo vrlo slabo. Nisam mogao da se sam krećem. Video sam samo mahanje rukom ispred oka. Uputili su me u Klinički centar u Beogradu, gde sam imao čak 5 operacija. Desno oko nije lečeno na vreme i već je bilo počelo da se suši, pa je tu stavljena proteza. Sa levim okom su se dosta borili, međutim sve je bilo i dalje mračno“, priča Stević za Niške Vesti.

Pošto nisu smeli da se usude da odrade još operacija, lekari u Beogradu su Ivanu preporučili očnu “Kliniku Maja” iz Niša i doktora Marka, mladog i stručnog oftalmologa na glasu. Iako je u početku bio jako skeptičan, pre svega zbog toga što je doktor mlad i misleći da nema iskustva, Ivan danas zahvaljuje za dan kada je došao kod njega na pregled.

„Doktor mi je odmah predložio da mi potpuno besplatno odradi neku eksperimentalnu operaciju sa laserima, što sam ja prihvatio. Lepo smo sarađivali. Prvu operaciju imao sam pre dva meseca, međutim, krenuo je mnogo da mi skače očni pritisak pa je hitno morala da bude urađena i druga operacija. Moj slučaj mu je bio kao eksperiment i sve je prošlo dobro. Uspeo je da mi sredi pritisak i da mi vrati vid na jednom oku na dva metra“, priča Ivan.

Za dijabetičare jako važno da redovno kontrolišu vid

Ivan, na žalost, nikada neće moći da čita, ali će moći da se kreće samostalno i obavlja neke osnovne životne funkcije pa čak  i da putuje što je itekako uspeh s obzirom na stanje u kom je došao na pregled, objašnjava oftalmolog Marko Zlatanović.

On ističe da je jako važno da pacijenti koji boluju od šećerne bolesti shvate da postoji rešenje.

„Moraju da znaju da treba redovno da se leče, treba da znaju da postoji laser koji može da spreči bolest i da postoje injekcije koje sprečavaju napredovanje bolesti, kao i da postoji hirurgija koja može ili da im dobrim delom vrati vid ili omogući da bolest više ne napreduje“, ističe Zlatanović.

Pregled, foto: J. Ćosin

“Klinika Maja” u Nišu osnovana je još 1994. godine kao porodična optika. Od 2001. godine otvorena je i prva privatna operaciona sala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com