DruštvoStari Niš

ŠETNJA KROZ NIŠKU TVRĐAVU: Bali-begova džamija (VIDEO)

Bali-begova džamija, u Niškoj tvrđavi zadužbina je Bali-bega Malkočevića uglednog osmanskog vojnog zapovednika i smedrevskog sandžak-bega. Ova džamija izgrađena je između 1521.-1523. godine i jedan je od najstarijih spomenika u Tvrđavi.

Istoričar Turističke organizacije Niša Vladimir Jovanović kaže da je bilo mnogo bogomolja unutar zidina Niške tvrđave.

“Mnogi me pitaju gde joj je minaret. Ona je imala minaret, ali ne od početka. U početku se pominje kao mezdžit, odnosno bogomolja bez minareta. Kasnije je dograđen, ali je ponovo srušen nakon oslobođenja. Interesantno je to da je ova u svom sklopu imala biblioteku, koju su tada građeni koristili za svoju edukaciju. Nažalost i ta biblioteka je srušena nakon oslobođenja. Ono što je još interesantnije, mnogi veruju da je Bali-Begova džamija nastala na temeljima ranohrišćanske crkve iz vremena Vizantije”, rekao je Jovanović.

Džamija je izgrađena od tesanog kamena, koji je uokviren opekom. Njene skladne proporcije i tehnika zidanja čine je jedinstvenim spomenikom islamske arhitekture u Srbiji. Ova građevina je važan deo kulturne i istorijske baštine Niša i Srbije.

Danas je Bali-begova džamija preuređena i koristi se kao izložbeni paviljon Galerije savremene i likovne umetnosti u Nišu. 1982. godine proglašena je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države.

Tekst je deo projekta “Šetnja kroz Nišku tvrđavu”, koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za društvene delatnosti na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2023. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com